Apple Vision Pro: Tim Cook yüzüne bile takmadı, hem çirkin hem pahalı

Apple Vision Pro: Tim Cook yüzüne bile takmadı, hem çirkin hem pahalı

Apple'ın fiyatı 4 bin doları bulan Vision Pro gerçeklik gözlüğü bir yandan çok pahalı, öte yandan Tim Cook'un lansmanda giymeyeceği kadar da çirkin (şnorkel gibi) bir tasarıma sahip.

A+A-

Vision Pro'nun şnorkel tasarımı herkes için pek cazip olmadı. İnsanlar şnorkelle yüzmeye veya kayak yapmaya gittiklerinde maske takıyorlar. Bir bilgisayar olarak peki bu maskeyi kaç kişi kaç saat boyunca kullanabilecek?

Business Insider'ın ilgili haberi şu şekilde:

"Apple'ın nedenini açıklaması ve bizi Vision Pro'nun 3.500 dolarlık fiyatına (vergilerle birlikte 4.000 dolar) bir ölçüde hazırlaması gerekiyordu. Quest 3'ten (Meta'nın geliştirdiği gözlük) 7 kat daha pahalı olan Vision Pro çok daha güçlü ve yetenekli olmalı - ve elbette öyle. Dahası, Apple Silicon bilgisayarda da dolar maliyeti başına çok daha fazla performans elde ediyor. Ancak bu fiyat da onu şimdilik neredeyse herkesin ulaşamayacağı bir yerde tutacaktır."

Ayrıca tarihin bize Apple'ın cihazları için rakiplerinin aynı kategorilerdeki ürünlerden çok daha fazla ücret talep etme konusunda pek sorun yaşadığını gösterdiğini sanmıyoruz.

Aslında insanlar Tesla'nın fiyatlandırma konusunda Apple'ın yaklaşımını izlediğini söylüyordu.

İlk iPhone, Apple tarafından 9 Ocak 2007 tarihinde duyuruldu ve 29 Haziran 2007 tarihinde satışa sunuldu. Fiyatı 4GB model için 499$ ve 8GB model için 599$ idi. O zamanlar 200 dolara iyi bir BlackBerry alabiliyordunuz.

Analistler ve diğerleri Apple'ın stratejisinin önemli bir parçasının "fiyat kaymağı" olarak adlandırılan bir şey olduğunu söylüyor.

Fiyat kaymağı, bir şirketin bir ürünün başlangıç fiyatını çok yüksek belirlediği, ardından zaman içinde kademeli olarak düşürdüğü bir strateji. Buradaki fikir, fiyata daha duyarlı katmanlara geçmeden önce daha fazla ödemeye istekli bir pazarın üst katmanlarını "sıyırmaktır".

Erken benimseyenler ödeyecek: Apple yeni bir kategoride yeni bir ürün çıkardığında, fiyatı çok yüksek olur. Bu, en yeni teknolojiye ilk sahip olan ve bunun için bir prim ödemeye hazır olan müşteriler olan erken benimseyenleri hedefler.

Bir ürünün yaşam döngüsü boyunca kârı yüksek tutar: Apple, ürünleri piyasaya sürerken yüksek fiyatlandırarak bu ilk satışlardan elde ettiği kârı en üst düzeye çıkarır. Ürün olgunlaştıkça, daha fazla bütçe bilincine sahip tüketicilere hitap etmek için fiyatı kademeli olarak düşürür. Bu kaymağını alma stratejisi, Apple'ın pazarının tüm segmentlerinden en fazla kârı elde etmesini sağlar.

Bu marka için iyi bir şey: Yüksek başlangıç fiyatı, Apple'ın lüks ve istek uyandıran bir marka olarak imajını güçlendiriyor. Bu, fiyat üzerinden rekabet etmek için değil, daha ziyade kalite, tasarım ve kullanıcı deneyimi üzerinden rekabet etmek için oyunda olduklarının açık bir işaretidir.

İnovasyonu finanse eder: İlk satışlardan elde edilen yüksek kârlar Apple'ın devam eden araştırma ve geliştirme çalışmalarını finanse edebilir. Bu, bir adım önde olmanın pazar hakimiyetini sürdürmenin anahtarı olduğu teknoloji sektöründe çok önemlidir. Apple'ın bu ürünü uzun yıllar boyunca geliştirebilmesinin bir nedeni var. Son yeni ürünü bu kadar yüksek fiyatlandırdıktan sonra yakacak muazzam bir nakit yığınına sahipti.

En büyük soru şu: Yeterli sayıda insan saatlerce yüz bilgisayarı kullanmaktan mutlu olacak mı?

İlgili Haberler