Apple yapay zeka şirketlerini komisyon kıskacına aldı para basacak

Apple yapay zeka şirketlerini komisyon kıskacına aldı para basacak

Apple, iPhone'larda kullanılmaya başlanan yapay zeka uygulamalarından komisyon ücretini almaya başladı. Bu durum OpenAI ve diğerlerine yılda yüz milyonlarca dolara mal olacak.

A+A-

Apple jeneratif yapay zeka konusunda lider olmayabilir, ancak şirketin uygulama pazarındaki hakimiyeti, ChatGPT gibi para basan yapay zeka şirketlerinin gösterdiği başarının kuyruğuna takılabileceği anlamına geliyor.

Geçtiğimiz hafta OpenAI, ChatGPT isimli yeni uygulamasını App Store'da yayınladı. Cuma günü itibariyle ChatGPT ücretsiz uygulamalar kategorisinde bir numaraydı ve Apple bu uygulamayı "Essentials" kategorisi altında "olmazsa olmaz" bir uygulama olarak listelemişti.

Kullanıcılar, daha hızlı yanıt süreleri ve yeni özelliklere öncelikli erişim sunan ve aylık 20 ABD doları olan premium bir sürüm olan ChatGPT Plus'a abone olabilirler. OpenAI, kullanıcıları abone olabilecekleri bir web sitesine yönlendirmek yerine Apple'ın uygulama içi satın alma sistemini kullandığından, şirket her zamanki %30'luk kesintisini alıyor.

Bernstein'daki teknoloji analistleri yatırımcılara "Apple %30 komisyonunu alıyor" dedi.

Bir tekel için bundan daha iyi bir örnek olabilir mi? Apple yapay zeka silahlanma yarışında geride kaldı ve şirket bu alandaki kamu araştırmalarına çok az katkıda bulundu. Yine de bu teknolojiden yılda yüz milyonlarca dolar kazanması bekleniyor.

Varsayımsal bir senaryo düşünün: ChatGPT Plus iOS'a 5 milyon yeni abone eklerse, bu OpenAI için yıllık yaklaşık 1,2 milyar dolar gelir getirecek ve Apple bunun %30'unu toplayarak yılda 360 milyon dolar kazanacak.

Tim Cook, Apple'ın son kazanç çağrısında, şirketin yapay zekayı ürünlerine "dokuyacağını" ve bunu nasıl yapacağı konusunda "bilinçli ve düşünceli" olacağını söyledi. "Çözülmesi gereken bir dizi sorun var" diye de ekledi. The Wall Street Journal'ın haberine göre Apple ayrıca çalışanlarına gizli bilgileri toplayabileceği endişesiyle ChatGPT kullanımlarını sınırlandırmalarını söyledi.

Bunların hiçbiri Apple'ın bu hizmeti App Store üzerinden kullanıcılara sunmasını ve abonelik satışlarından kâr elde etmesini engellemiyor. Apple'ın App Store aboneliklerinden elde ettiği geliri de içeren hizmetler işi, iPhone satışlarının yavaşladığı son yıllarda şirket için önemli bir büyüme faktörü oldu. Hizmet gelirleri son çeyrekte 20 milyar doları aşarak, Apple'ın en iyi kâr marjlarından bazılarını üreten bir kategori için rekor kırdı.

İlgili Haberler