Apple'a rekor ceza

Apple'a rekor ceza

Apple, elektronik kitapların fiyatlarını gizlice yükseltmek ve rekabet kurullarını ihlal etmekten dolayı 450 milyon dolar ödeyecek.

A+A-

ABD Anayasa Mahkemesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Apple'ın temyiz başvurusu gerekçe gösterilmeden reddedildi.

Temyiz başvurusunun geri çevrilmesi, ABD Adalet Bakanlığı ve Apple arasında 2013 yılında başlayan yasal mücadelenin sonuçlanması anlamına gelirken, şirketin aleyhine alınan mahkeme kararlarının geçerlilik kazanmasını sağladı.

Elektronik kitapların fiyatlarını yükseltmek için rekabet kurallarını ihlal etmekten suçlu bulunan Apple, 400 milyon doları elektronik kitaplara fazla ücret ödeyen müşterilere, 20 milyon doları davacı eyaletlere ve 30 milyon doları yasal masraflar olmak üzere toplam 450 milyon dolar uzlaşma bedeli ödemek zorunda kaldı.

2013 yılında Apple, Amazon.com Inc'nin domine ettiği elektronik kitap sektöründe attığı adımlarla rekabet kurallarını ihlal etmek ile suçlanmıştı.

Apple’ı Amazon.com Inc tarafından 9,99 dolardan satılan elektronik kitapların fiyatını 12,99 -14,99 dolar aralığına yükselterek hak ihlali yapmakla suçlayan ABD Adalet Bakanlığı, yasal süreç başlatmış, New York'taki federal mahkeme de Apple'ı suçlu bulmuştu.

Federal mahkemenin kararını bir üst mahkemeye taşıyan Apple, istediği sonucu alamadı. Yaklaşık 3 yıldır süren yasal süreç ABD Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile noktalandı.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.