Apple'ın Çinli çalışanı bütün ticari sırları Çin'e mi kaçırdı

Apple'ın Çinli çalışanı bütün ticari sırları Çin'e mi kaçırdı

Eski bir Çinli Apple mühendisi sürücüsüz otomobil sırlarını çalmakla suçlanıyor.

A+A-

Eski bir Apple mühendisi, Çin'e kaçtıktan 5 yıl sonra şirketin otonom araç teknolojisi sırlarını çalmakla suçlandı. 

Savcılar, 35 yaşındaki Weibao Wang'ın, ismi belirtilmeyen bir Çin şirketi için Apple'da çalışırken binlerce dosyayı içeren özgün bilgileri çaldığını iddia ediyor. İddianamede, ticari sır hırsızlığı veya hırsızlık girişimi suçlamaları yer alıyor.

Bu, eski bir Apple çalışanının Çin için otonom teknoloji sırlarını çaldığına dair yapılan üçüncü suçlama.

Adalet Bakanlığı, Mart 2016'da otonom sistemler için teknoloji geliştiren bir ekip üyesi olarak Apple'a katılan Wang'ın otonom sistemlerin arkasındaki yazılım ve donanım kaynak kodlarını içeren belgeleri çaldığını öne sürüyor.

Wang, o zamanlar şirket içinde çok az kişi tarafından bilinen bir proje hakkında gizlilik anlaşması imzalamış.

İddianameye göre, Wang 16 Nisan 2018'de Apple'dan ayrıldı. Şirketin haberi olmadan, dört aydan fazla bir süre önce otonom araçlar geliştiren başka bir şirkette mühendis olarak çalışma teklifini kabul etmiş. Savcılara göre, iddianamede ismi belirtilmeyen bu şirket, Çin merkezli.

2018 Haziran'ında Wang'ın Mountain View, California'daki evi, kolluk kuvvetleri tarafından arandı. Yetkililere ABD'den ayrılmayı planlamadığını söyleyen Wang aynı gün, Adalet Bakanlığı'na göre, San Francisco'dan Çin'in Guangzhou, şehrine tek yön bir bilet satın aldı.

Wang'ın evinden alınan cihazların analizi, otonom araç teknolojisi hakkında büyük miktarda Apple verisi sakladığını gösterdi.

Savcı Ismail Ramsey, Wang'ın Çin'de kaldığını söyledi. Wang'ın yargılama sonrası iadesi gerçekleşirse ve suçlu bulunursa, altı suçlama için her biri üzerinden 10 yıl hapis cezası alabilir.

Daha önce iki eski Apple çalışanı, ticari sır hırsızlığını içeren benzer davalarla suçlanmıştı.

2018'de, Çin'e gitmek için bir uçuşa binmeye çalışırken tutuklan Xiaolang Zhang, geçen yıl California, San Jose'deki bir mahkemede suçunu kabul etti. Diğer bir eski Apple çalışanı olan Jizhong Chen da benzer suçlamalarla karşı karşıya.

İlgili Haberler