Apple'ın şifre davası geri çekildi

Apple'ın şifre davası geri çekildi

ABD Adalet Bakanlığı, New York'taki bir uyuşturucu davası kapsamında Apple'a yaptığı şifre kırma talebini geri çektiğini duyurdu.

A+A-

ABD Adalet Bakanlığı, New York'taki bir uyuşturucu davası kapsamında Apple'a yaptığı "şifre kırma" talebini geri çektiğini duyurdu.

Bakanlık, New York'ta devam eden bir uyuşturucu davasında Jun Feng adlı kişiye ait iPhone'un şifresinin kırılması için Apple'dan yardım talebinde bulunulmasına ilişkin mahkemeye yazılı açıklama yaptı. Bakanlık, Feng'e ait olan iPhone'un şifresinin ismi açıklanmayan bir kişi tarafından temin edildiğini ve bu nedenle artık Apple'ın yardımına ihtiyaç duyulmadığını belirtti.

Açıklamada, "Davayla ilgili iPhone'un şifresi bir birey tarafından temin edilmiştir. Şifre kullanıldıktan sonra söz konusu iPhone'a erişim sağlanmıştır ve artık Apple'ın yardımına ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu nedenle mahkemeye yapılan başvurumuz geri çekilmektedir" ifadesi kullanıldı.

Aralık 2015'te ABD'nin San Bernardino kentindeki terör saldırısını düzenleyen Seyid Rıdvan Faruk’a ait iPhone'nun şifresinin kırılmasında da Apple'dan yardım talebinde bulunan Bakanlık, söz konusu iPhone'un şifresinin ismi açıklanmayan bir kaynak tarafından kırıldıktan sonra Apple'ın yardımına artık ihtiyaç duyulmadığını bildirmişti.

Ancak, FBI Direktörü James Comey, Faruk’a ait iPhone'nun şifresini kırmak için kullanılan yöntemin diğer modeller için çalışmayabileceğini kaydetmişti.

Massachussets eyaletindeki başka bir davada ise Marianne Bowler adlı federal yargıçın Boston'daki bir çete üyesine ait olan iPhone'unun kırılması için Apple'ın FBI'ya "teknik destek" vermesi talimatı henüz sonuca ulaşmadı.

Öte yandan, Amerikalı bir grup siyasetçi, emniyet güçlerinin yardıma ihtiyaç duyduğu anda akıllı telefonların şifrelerinin üretici firmaları tarafından kırılmasına olanak sağlayacak bir yasa tasarısını Temsilciler Meclisi'ne sunacaklarını açıklamıştı.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.