Aracı kurumlar foreks ile kazanıyor

Aracı kurumlar foreks ile kazanıyor

Aracı kurumların kaldıraçlı işlemlerin etkisiyle 2015 Ocak-Eylül'de gelirleri yüzde 46, net kârı 33 arttı

A+A-

Aracı kurumların geçen yılın ilk dokuz ayında toplam gelirleri, özellikle kaldıraçlı işlemlerden elde edilen gelirlerin etkisiyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 46 artarak 1.6 milyar TL'ye çıktı. Gelirlerin giderlerden daha hızlı artmasıyla sektörün net dönem kârı da yüzde 33 artışla 362 milyon lira oldu.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nden (TSPB) yapılan açıklamaya göre; sektörün en önemli gelir kaynağı olan aracılık gelirleri, işlem hacimlerindeki artışın etkisiyle yüzde 36 artarak 960 milyon TL'ye ulaştı.

Bu gelirlerin yüzde 41'ini pay senedi işlemleri oluştururken, kaldıraçlı işlemlerden elde edilen gelirlerin aracılık gelirlerindeki payı yüzde 45'e yükselerek pay senetlerini geçti.

Toplam giderler ise yüzde 26 artışla 1.2 milyar TL’yi aştı. Bu tutarın yarısını personel giderleri oluşturdu.

2015 Eylül sonu itibarıyla aracı kurumların toplam varlıkları 15 milyar TL, özkaynağı ise 4 milyar TL oldu.

İlk dokuz ayda aracı kurumların pay senedi işlemleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19 artarak 1.5 trilyon TL olurken, kaldıraçlı işlem hacmi de yüzde 143 artarak 12.5 trilyon TL'ye ulaştı.

Açıklamada 78 kurumdan 53'ünün kâr, 25'inin zarar ettiği de ifade edildi.

TSPB, banka, aracı kurum, portföy yönetim şirketleri ve yatırım ortaklıklarının üye olduğu özdüzenleyici bir meslek kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.