Aracı kurumlara son ihtar

Aracı kurumlara son ihtar

SPK Başkanı Ertaş, asgari sermaye şartı konusunda 30 Haziran'a kadar başvurularını yapmayan şirketlerin 1 Temmuz itibariyle yetkisiz sayılacağını söyledi

A+A-

Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, aracı kurumların asgari sermaye şartını yerine getirmesi süreci ile ilgili olarak, aracı kurumlarda dönüşüm sürecinin yavaş işlediğini belirterek, bu konuda 30 Haziran'a kadar başvurularını yapmayan şirketlerin 1 Temmuz itibariyle yetkisiz sayılacağını söyledi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) olağan genel kurulunda konuşan Ertaş, İstanbul'un uluslararası portföy yönetim merkezi olması konusunda ciddi adımlar attıklarını ve kurumlardan bir dönüşüm başlatmalarını istediklerini belirterek şunları söyledi:

"Buradan bir kez daha ifade ediyorum; 30 Haziran'a kadar başvurularını yapmayan şirketlerimiz 1 Temmuz itibariyle yetkisiz sayılacaktır. Dolayısıyla tüm kurumlarımızın 30 Haziran'a kadar önümüzdeki dönemde kendilerini nasıl konumlandıracaklarının projeksiyonlarını bizimle paylaşmaları gerekiyor. Yıl sonuna kadar da bu dönüşüm süreçlerini inşallah bitirmiş olacağız."

SPK'nın aracı kurumların özsermaye yükümlülüklerine ilişkin tebliği, dar yetkili aracı kurumların 2 milyon TL, kısmi yetkili aracı kurumların 10 milyon TL ve geniş yetkili aracı kurumların 25 milyon TL asgari özsermayeye sahip olmasını öngörüyor.

Ertaş portföy yönetim şirketlerinde ise 37 portföy yönetim şirketinden 26'sının dönüşümünü tamamladığını söyledi.

Ertaş, özkaynaklarla finansmanın teşvikine yönelik kanunun son derece önemli ve cömert bir düzenleme olduğunu belirterek, hem şirketlerin mali yapısının güçlenmesi hem de ülke büyümesine daha fazla katkı sağlanması için bunun çok iyi anlatılması gerektiğini ifade etti.

Halka arzlarla ilgili iki yıldır çok sayıda düzenleme yaptıklarını kaydeden Ertaş, vergi düzenlemeleri ve kaliteyi artırmaya yönelik düzenlemelerle birlikte yılın ikinci yarısından itibaren çok daha büyük halka arzlarla sermaye piyasalarını tanıştıracaklarını belirtti.

Borsa İstanbul'u halka arz edecek kurumlar belirlenecek

Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, Borsa İstanbul'un halka arzında, çok kısa bir zaman içerisinde yatırıma aracılık edecek kuruluşları seçeceklerini belirterek, 2016 yılında da Borsa İstanbul'un kendi piyasasında işlem göreceğini kaydetti.

Dinç, TSPB genel kurulunda yaptığı konuşmada, "Çok kısa bir zaman içerisinde bu yatırıma aracılık edecek kuruluşları seçmiş olacağız ve hemen arkasından da çalışmayı hızlandırarak 2016 yılında Borsa İstanbul'un kendi piyasasında işlem görmesine şahitlik edeceğiz" dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.