Aramco ve Hintliler mega rafineri kuruyor

Aramco ve Hintliler mega rafineri kuruyor

Aramco ve Hindistan rafineriler konsorsiyumu, Hindistan'ın batı sahilinde yaklaşık 44 milyar dolar maliyetle bir mega rafineri ve petrokimya tesisi kurmak üzere bugün ön anlaşma imzaladı

A+A-

Suudi Arabistan'ın petrol şirketi Aramco ve Hindistan rafineriler konsorsiyumu, Hindistan'ın batı sahilinde yaklaşık 44 milyar dolar maliyetle bir mega rafineri ve petrokimya tesisi kurmak üzere bugün ön anlaşma imzaladılar. İmza sırasında hazır bulunan yetkililerin verdiği bilgiye göre Aramco ve Ratnagiri Refinery & Petrochemicals (RRPL) arasında imzalanan mutabakat zaptına göre, Maharashtra eyaletinde kurulacak tesiste taraflar eşit paya sahip olacak.

RRPL, Indian Oil Corp, Hindustan Petroleum Corp ve Bharat Petroleum Corp arasında bir ortak girişim.

Yeni Delhi'de yapılan uluslararası enerji forumuna katılan yetkililerin verdiği bilgiye göre projede, günlük kapasitesi 1.2 milyon varil olacak bir rafineri ile yıllık kapasitesi 18 milyon ton olan petrokimya tesisleri entegre olarak yer alacak.

Dünyanın en büyük rafineri ve petrokimya komplekslerinden biri olacak olan tesis, Hindistan'ın olduğu kadar başka bölgelerin de giderek artan yakıt ve petrokimya talebine cevap vereceği gibi, Suudi Arabistan'ın ürettiği petrol için düzenli bir kullanım noktası olacak. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el Falih, "Bu proje her ne kadar büyükse de, bizim Hindistan'da yatırım yapma isteğimizi tamamen tatmin etmiyor" dedi.

"Biz Hindistan'ı yatırım ve ham petrol arzımız için bir öncelik olarak görüyoruz."

Yetkililer, rafineride işlenecek ham petrolün en az yarısını Aramco'nun karşılayacağını söylediler.

Falih, ileride Aramco'nun kendi yüzde 50 hissesini paylaşmak üzere başka bir stratejik ortağı da anlaşmaya dahil edebileceğini söyledi.

Dünyanın en büyük ham petrol ihracatçı şirketi olan Aramco, petrolüne olan talebi sağlama bağlamak için başka ülkelerde rafineri yatırımlarına girmek istiyor.

Şirket, bu yıl ya da gelecek yılın başında yapılması beklenen birincil halka arz öncesinde piyasa payını da büyütmek istiyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.