Aramco'nun izahnamesine göre petrol talebi zirve yapacak

Aramco'nun izahnamesine göre petrol talebi zirve yapacak

Saudi Aramco'nun yayımlanan izahnamesinde yer alan bilgiye göre, petrol talebi 20 yıl içerisinde zirveyi görebilecek

A+A-

Saudi Aramco'nun ilk halka arzının izahnamesinde yer alan bir değerlendirmede küresel petrol talebinin gelecek 20 yıl içerisinde zirve görebileceği belirtildi. Bu durum krallığın uzun zamandır abartılı bulduğu bu fikirle ilgili görüşlerinin değişmeye başladığını işaret ediyor.

Aramco kendi değerlendirmesini kullanmak yerine sektör danışmanı IHS Markit Ltd.'nin petrol talebinin 2035 civarında zirve yapacağı yönündeki tahminini kullandı. Bu senaryoya göre ham petrol talebi, 2035'ten itibaren azalmaya başlayacak. Petrol devinin yer verdiği bir grafikte küresel petrol talebi 2045 yılında 2040'a kıyasla daha düşük görünüyor.

Aramco söz konusu tahmini açık bir şekilde teyit etmese de 658 sayfalık izahnamesi talep konusunu yatırımcıların dikkatine sunuyor. İzahnameye göre şirket yöneticileri IHS tarafından sağlanan verinin “güvenilir” olduğuna inanıyor.

İzahnamede yer alan fosil yakıtlardan daha hızlı geçişi öngören ikinci bir senaryoya göre talep zirvesi 2020'li yılların sonuna denk gelecek.

Aramco'nun CEO'su Amin Nasser daha Şubat ayında petrol alternatiflerinin yükselişine ilişkin endişelerin “mantığa ve gerçeklere dayalı olmadığı” söyleyerek reddetmişti.

İki ay öncesine kadar petrol bakanı olan Khalid Al-Falih de 2017 yılında enerji yöneticileri, analistler ve aktivistlerin tartıştığı talep zirvesinin yanlış olduğunu belitmişti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.