Araplar İstanbul'a ucuz konuta geliyor

Araplar İstanbul'a ucuz konuta geliyor

Körfez yatırımcılarının Londra’da pahalı Türkiye’de ucuz konuta geliyor

A+A-

Körfez yatırımcılarının Londra’da pahalı Türkiye’de ucuz konuta geldiğini söyleyen KONUTDER Başkanı Ömer Çelik, “İstanbul’da 1 milyona, Londra’da 10 milyon dolara kadar konut alıyorlar” dedi. Çelik, yüksek değer için şehirlerin de planlanması gerektiğinin vurguladı.

Karar'dan Hamide Hangül'ün haberine göre Türkiye’de yabancı yatırımcılara daha değerli konut satışı için şehirlerin de planlanması gerekiyor. Çelik, “Geçtiğimiz hafta Londra’ya gittim. Londra’da Arap dolu. Körfez yatırımcıları Londra’da pahalı konuta giderken, Türkiye’ye ise ucuz konut için geliyorlar. Londra’da 5 ile 10 milyon dolarlık konut alırken, bizde ise 500 ile 1 milyon dolarlık konut alıyorlar” diye konuştu. Bu noktada şehirlerin tüm ulaşım aksları ve sosyal donatıları ile doğru planlanması gerektiğine işaret eden Çelik, “Yani planlı bir şehir ise insanlar bunun bedelini ödemeye hazır. Sadece projeler yapmakla olmuyor. Şehri de planlamak lazım” diye konuştu.

KAYABAŞI’NA BAKIYORLAR

Türkiye’de yatırıma gelen Körfez yatırımcılarının İstanbul’da en çok Kayabaşı, Bahçeşehir, Başakşehir, Esenyurt, Beylikdüzü gibi semtlere baktığını açıklayan KONUTDER Başkanı Çelik, şöyle devam etti: “İstanbul’un çevresindeki çeperlerde ise daha çok ucuz konuta yöneliyorlar. Çok az bir zengin Arap da Maslak, Mecidiyeköy, Beşiktaş, Boğaz Hattı’nda varlar, bir miktar da Anadolu Yakası’nda varlar. Ancak daha çok Araplar ucuz konuta geliyorlar” açıklamasında bulundu. Ömer Faruk Çelik, bu yıl yabancılara 10 milyar dolarlık konut satış hedefi olduğunu bildirdi.

KAMU ÖNCÜ OLSUN

Çelik, faizlerin düşürülmesine ilişkin, “İlk adım atması gereken kurumun, özel sektör bankaları değil de devlet bankaları olduğuna inanıyorum. Devlet bankaları karlılıklarını biraz gözönüne alıp, ‘sektörü şu kadar canlandırdık’ demesi lazım. Önce faizi bunlar düşürsün ki özel bankalar koşa koşa arkasından gelecektir” dedi.

UCUZ EV İÇİN UCUZ ARSA

Mortgage yasasının da çıkması gerektiğinin altını çizen Çelik, sadece düşük faizli kredi açısından değil, türev piyasaları ve garanti sigorta sistemleri için de önemli olduğunun altını çizdi. Çelik, bunun için ekonomi kurmaylarıyla bir araya gelmek istediklerini söyledi. Ucuz konut için ucuz arsa gerektiğinin vurgulayan Çelik, “Ucuz arsa yoksa, ucuz ev de yok” ifadelerini kullandı. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.