Arçelik, Türkiye'nin ilk özel  kablosuz ağını kuruyor

Arçelik, Türkiye'nin ilk özel  kablosuz ağını kuruyor

Arçelik, Türkiye'nin ilk özel  kablosuz ağını kurmak için Nokia ve Türk Telekom ile stratejik  ortaklık anlaşması imzaladı.

A+A-

Arçelik'in üretimin dijitalleşmesi  çalışmalarının önemli bir adımı olacak iş birliği kapsamında kurulacak  olan geleceğe uyumlu 5G'ye hazır Nokia ve Türk Telekom'un özel  kablosuz ağı, Arçelik'in video tabanlı üretim süreçleri analizini, iç  mekan konumlandırmasını ve AGV performansını destekleyecek. Nokia ve Türk Telekom, Türkiye'deki ilk ticari özel 4.9G/LTE ağını devreye  alacak.

Arçelik, Nokia ve Türk Telekom ile Türkiye'nin ilk 5G'ye hazır özel  kablosuz ağının kurulması kapsamında stratejik ortaklık anlaşması  imzaladı. Yapılan anlaşma kapsamında Nokia'nın özel kablosuz ağı, Arçelik'in video tabanlı üretim süreçleri analizini, iç mekan  konumlandırmasını ve AGV performansını destekleyecek.

Bunun yanı sıra Nokia ve Türk Telekom, Türkiye'deki ilk ticari özel 4.9G/LTE ağını da  devreye sokacak. Endüstriyel 5G'ye hazır özel kablosuz ağ, Arçelik'in  ileri teknolojiye sahip Çayırova'daki çamaşır makinesi üretim  tesisinde kurulacak. Geleceğe uyumlu ve 5G'ye hazır Nokia ağı, Arçelik'in dijital dönüşümünü hızlandırırken Endüstri 4.0 kullanım  senaryolarının uygulanmasını kolaylaştıran bir platform haline  gelecek.

Nokia ve Türk Telekom ile yapılan bu ortaklık anlaşmasının önemine  değinen Arçelik Strateji ve Dijitalden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Utku Barış Pazar, "Arçelik olarak, yeni teknolojileri iş modelimize  entegre etme konusunda kararlıyız. Bu uygulama sayesinde Arçelik  üretimin dijitalleşmesi alanında ön saflarda konumlanıyor. Nokia ve
Türk Telekom'un da bu iş birliğine dahil olmasından son derece  memnunuz.

Yaptığımız anlaşmayla ilk etapta bu ağ, otomatik  yönlendirmeli araç (automated guided vehicle - AGV) performansını  artırmak için tesis genelinde yaygın, güvenilir ve düşük gecikmeli bir  kapsama alanı sağlayacak. AGV'lerin parça lojistiği kapsamında üretim  süreci boyunca kullanılmasıyla birlikte, AGV hızı, kontrolü ve  operasyonel verimlilik artırmayı hedefliyoruz. Bu ağ aynı zamanda iç  mekan konumlandırma sistemimizi yüksek doğrulukta destekleyerek gerçek  zamanlı varlık konumu takibi sağlayacak.

Ayrıca video analitiğine  dayalı yeni uygulamaları sayesinde fabrika güvenliğini de artıracak. Gelecekte devreye a lınabilecek kullanım senaryoları arasında artırılmış ve sanal  gerçeklik, dijital ikizler, envanter kontrolü, güvenlik ve tesis  yönetimi, kalite-kontrol, uzaktan denetim için yüksek çözünürlüklü  video ve tesis genelinde sesli ve görüntülü iletişim yer alıyor" dedi.

Bu özel kablosuz ağın Arçelik'in dijital üretim sistemleri  stratejisinin ayrılmaz bir parçası olacağını, bu noktada Nokia ve Türk Telekom ile çalışmayı dört gözle beklediklerini söyleyen Pazar, "Yeni 5G'ye hazır özel kablosuz ağın üretkenliği, verimliliği ve güvenliği  artırmaya yardımcı olabilecek 30'dan fazla kullanım durumu belirledik"  dedi. 

Türk Telekom Kurumsal Satış Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Eser ise  konuyla ilgili şunları söyledi: "Türk Telekom'un, Türkiye'deki ilk  özel kablosuz ağın uygulanmasındaki rolü önemli bir dönüm noktasıdır. Arçelik'in dijital üretimde zirvede olan yetkinlikleri, Türk Telekom'un bağlanabilirlik ve şebeke teknolojilerindeki öncülüğü ve Nokia'nın uluslararası deneyimi bir araya gelerek yeni nesil "Akıllı Fabrika" projesini oluşturdu. Türkiye'nin sanayi alanında  dijitalleşmesinin göstergelerinden biri olacak bu proje  verimi,  esnekliği, kaliteyi ve üretkenliği yüksek seviyelere taşıyarak, Endüstri 4.0'ın en gelişmiş uygulamalarına ev sahipliği yapacak."

Eser sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk Telekom olarak, Nisan 2019'da Nokia ile birlikte gerçekleştirdiğimiz 'Akıllı Fabrika' denemesiyle Türkiye'nin ilk Endüstri 4.0 Mobil Şebeke denemesini hayata  geçirmiştik. Amacımız, kritik endüstriyel uygulamalarda hataları  minimuma düşürmek, üretimi ve verimliliği arttırmak hedefiyle mobil  şebekenin sağladığı düşük gecikme süresi, yüksek bant genişliği ve  yüksek veri iletim hızı ve güvenilirlik kabiliyetlerinin kullanıldığı  akıllı fabrika uygulamalarını gerçek hayata taşımaktı. Bugün bu  hedefin gerçekleştiği çok önemli bir ana tanıklık ediyoruz. Türkiye'nin dijital dönüşümünün lideri olarak, 5G'ye uyumlu yeni nesil  şebeke ile sektöründe lider şirket Arçelik'in üretimde  dijitalleşmesine katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz."

Nokia Global Bulut ve Ağ Hizmetlerinden Sorumlu Genel Müdür Raghav Sahgal, "Arçelik, iş akışlarına ve üretim uygulamalarına en son  yenilikleri getirme konusunda oldukça ilerici bir yaklaşıma sahip. Türkiye'de bir ilk olan 5G'ye hazır özel ağın Arçelik için  uygulanması, hem üretimde dijitalleşme yaklaşımında önemli bir adım  hem de bölgedeki inovasyon uygulamaları için ilham verici bir örnek."

Söz konusu iş birliği hakkında görüşlerini paylaşan Nokia Türkiye Ülke
Müdürü Özgür Erzincan, "Türk Telekom ile yakın iş birliğimiz  sayesinde, Arçelik'e Türkiye'deki ilk 5G'ye hazır özel kablosuz ağı  sunmaktan dolayı çok mutluyuz. Bu ağ, Arçelik'in küresel üretim  devleri karşısında inovasyon çalışmalarını hızlandırması ve sektör  liderliğini pekiştirmesi açısından çığır açıcı bir platform sağlıyor"  dedi.