Artan finansal erişimde kadınlar geride kaldı

Artan finansal erişimde kadınlar geride kaldı

Dünya Bankası`nın raporu, finansal erişimin son yıllarda internet ve cep telefonlarıyla dünya genelinde artmasına karşın gelişmekte olan ülkelerin bu alandaki cinsiyet ayrımı açısından gelişme kaydedemediğini ortaya koydu.

A+A-

Dünya Bankası, Bill & Melinda Gates Foundation ve Gallup iş birliğiyle  her 3 yılda bir hazırlanan "Global Findex Veri Tabanı"nın 2018 sayısını  yayımladı. 
 
Dünya genelindeki 144 ülkede finansal hizmetlere erişimi inceleyen  raporda, 2014 yılından bu yana 515 milyon ve 2011'den bu yana da 1,2 milyar  kişinin yeni banka hesabı açtırdığı belirtildi.

 
Raporda, dünyada banka hesabına sahip olan toplam kişi sayısının  2011-2017'de güçlü artışla 3,8 milyara (yüzde 69) yükseldiği bildirildi. 
 
Banka hesabına sahip kişilerin sayısındaki yükselişte özellikle  Hindistan’ın 290 milyon yeni hesapla büyük rol oynadığına işaret edilen raporda,  Hindistan hükümetinin hayata geçirdiği yeni politikaların finansal erişimi ciddi  şekilde desteklediği vurgulandı.  
 
İnternet ve akıllı cep telefonları gibi teknolojilerin finansal  erişimi kolaylaştırdığına işaret edilen raporda, özellikle Sahraaltı Afrika  ülkelerinde mobil banka hesaplarına yönelik kullanımın 2014-2017 döneminde yüzde  12’den yüzde 21’e yükseldiği kaydedildi.
 
"FİNANSAL ERİŞİMDE CİNSİYET AYRIMI SÜRÜYOR"
 
Rapora göre, söz konusu dönemde kadın-erkek arasındaki finansal erişim  farkının gelişmekte olan ülkelerde yüzde 9’da sabit kaldığına işaret etti.
 
Dünya Bankası Grubu Araştırma Direktörü Aslı Demirgüç-Kunt  liderliğinde hazırlanan "Global Findex Veri Tabanı" için düzenlenen basın  brifinginde, finansal erişimin insanların fakirlikten kurtulmasından kadınların  güçlendirilmesine kadar çeşitli faydaları olduğunu dile getirdi.
 
Banka hesabına sahip olmanın finansal erişimin ilk basamağı olduğunu  belirten Demirgüç-Kunt, 2014-2017 döneminde bu alanda önemli gelişme  kaydedildiğini vurguladı.  
 
Demirgüç-Kunt, finansal erişimin daha da yaygınlaşmasında finansal  teknolojilerin (fintech) önemli fırsatlar yarattığını ifade ederek, "Dünyada  banka hesabına sahip olmayan 1,7 milyar kişinin 1,1 milyarının cep telefonu var."  dedi.


Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.