"ASİMO'dan daha iyi bir robot yapacağız"

"ASİMO'dan daha iyi bir robot yapacağız"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "TÜBİTAK bünyesinde insansı robot çalışmasına başladık. ASİMO'dan daha iyi bir robot olacak." dedi.

A+A-

TGRT Haber televizyonunda katıldığı programda gündeme ilişkin soruları cevaplayan Özlü, CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin yerli otomobile ilişkin açıklamalarını değerlendirdi. 

Muharrem İnce'nin öğretmen kökenli olduğunu ama dersine çalışmadan konuştuğunu söyleyen Özlü, "Biz akıllı sürüş sistemleri ve elektrikli bir otomobil yapıyoruz, yapmak için gayret sarf ediyoruz. Bu, 30 yıl öncesinin teknolojisi değil, 30 yıl sonrasının teknolojisidir. Yerli marka otomobil, Türkiye'nin teknoloji dönüşüm projesidir. Dolayısıyla Muharrem bey, hem dersine çalışmıyor hem de sormuyor. Bize 'Nasıl bir şey yapıyorsunuz?' diye sorsa ya da bize güvenmiyorsa 5 ana yüklenici adayı var, onlardan herhangi birine sorsa bunun bir kaporta işi olmadığını, bunun yüzde 70'lere varan oranlarda bir elektronik donanım ve yazılım ürünü olduğunu bilir. Muharrem bey karnından konuşuyor, kusura bakmasın. Okumuyor, sormuyor, incelemiyor." ifadelerini kullandı. 

Antarktika'ya bilim üssü kurulması 

Türkiye'nin sadece güvenlik konusunda operasyonlar yürütmediğini, Antarktika'da da bilim üssü kurulması için operasyon yürüttüğüne işaret eden Özlü, şunları kaydetti:

"30 kişilik bir heyet Antarktika'ya gitti. Gayet başarılı bir operasyon gerçekleştirdik. Türkiye'nin, Antarktika'da üs kuracağı bölgeyi aşağı yukarı kesinleştirdik. Bizim dönemimizde Türkiye küresel bir oyuncu oldu. Dünyanın muhtelif bölgelerinde meydana gelen sorunlarda, çalışmalarda Türkiye aktif rol oynuyor. Antarktika üzerinde söz sahibi 29 ülke var, bunlara danışman ülkeler diyoruz. Bir de gözlemci ülkeler var. Türkiye, 24 gözlemci ülkeden birisidir. Biz danışman ülke statüsüne geçmek istiyoruz. Bu gayretlerimizin ana amacı; Türkiye'nin danışman ülke statüsüne geçmesidir. Gelecek yıl Antarktika'da üs kurulacak, orada bir bilim üssümüz olacak. Kendi üssümüzde konaklayacağız. Çok güzel bir proje, sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde yürüyor. İki yıldır bu projeyi çalışıyoruz, çok güzel sonuçlar elde ettik."

"2004'ten sonra savunma sanayimiz bir sıçrama yaptı"

Özlü, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) TÜBİTAK'ı ele geçirmeye çalışmasıyla ilgili soru üzerine, bu kapsamda 2 bin kişiden fazla insanın işine son verdiklerini söyledi. 

"Hepsi kritik görevlerdeydi. Daha var mıdır, çok gizli midir? Takip ediyoruz." diyen Özlü, önemli oranda bu temizliği yaptıklarını, yeni bir başkan atadıklarını anımsattı. 

Özlü, savunma sanayisi bakımından TÜBİTAK'ın çalışma yaptığını ifade ederek, "TÜBİTAK elektronik harp, güdüm ve kontrol, uzun menzilli seyir füzesi gibi konulara yoğunlaşmış durumda. Türkiye'nin kendi teknolojisini üretmesini, IP haklarına kendisinin sahip olduğu bir teknoloji geliştirme gayretine destek vermek istiyoruz. Bu işlerin asıl yürütüldüğü yer Savunma Sanayisi Müsteşarlığımız. Biz daha çok Ar-Ge konusunda destek veriyoruz. Yaptığımız çalışmalar, ortaya çıkardığımız ürünler kullanımda, yani fiilen kullanımda. Örneğin yürütülen Afrin Harekatı'nda kullandığımız mühimmatın yüzde 96'sı yerlidir, kendi tasarımıdır." diye konuştu. 

Hem Amerika'nın hem Avrupa'nın stratejik ortaklıkla müttefiklikle bağdaşmayan birtakım yaklaşımları olduğunu dile getiren Özlü, "Engelleme, geciktirme, uzatma gibi yaklaşımları var. 2004'ten sonra savunma sanayimiz bir sıçrama yaptı. Bu sıçramada daha çok, Türkiye'de, Türk sanayicisinin IP ve lisans hakları bize ait ürünleri geliştirmesinin önünü açtık. Dolayısıyla biz de bu sürece TÜBİTAK enstitüleri ile destek veriyoruz. KOSGEB desteklerini de teknoloji yoğun ürünlere odakladık." değerlendirmesinde bulundu.  

İnsansı robot çalışmaları

İnsansı robot çalışmalarına da değinen Özlü, "Robot asker kısmı biraz Müsteşarlığın görev alanına giriyor. TÜBİTAK bünyesinde bir insansı robot yapma çalışması başlattık. Yeni başkanımızla birlikte buna başladık. ASİMO'dan daha iyi bir robot olacak. Buradaki amacımız şu; teknoloji gösteriminden ziyade teknoloji kazanımında birikim sağlamak. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde insansı robotlar vardır. Bunlar hem teknolojik gösterim hem teknolojik kazanımı derinleştirmek ve yaymak maksadıyla yapılır. Çalışmalara yeni başladık, sonraki dönemde daha geniş bilgi aktaracağım." ifadelerini kullandı. 

Bakan Özlü, şu anda 906 Ar-Ge merkezinin olduğunu belirterek, bunu bine tamamlayacaklarını söyledi. 

İki yıl önce bu sayının 249 olduğuna dikkati çeken Özlü, "Son 2 yılda 249'dan 906'ya çıkardık. Ar-Ge merkezlerinde ciddi bir sıçrama oldu. Bunu da şöyle yaptık. Ar-Ge merkezi açmak için gerekli şartları kolaylaştırdık. Yani şirketlerimizin Ar-Ge merkezi açmalarını teşvik ettik. Dolayısıyla son 2 yılda ciddi bir sıçrama oldu. Bunu yapacağız çünkü biz sanayimizin yüksek teknolojiye geçmesini istiyoruz. Sanayide yüksek teknolojiye geçiş programımızın ana unsurlarından birisi de Ar-Ge merkezleridir." diye konuştu. 

Özlü, bundan iki yıl önce 6 olan tasarım merkezi sayısının bugün 216'ya çıktığına işaret etti.

"Biz başladık kuruyoruz, haberleri yok"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin sanayide ara eleman ihtiyacı olduğu için teknik lise kuracakları şeklinde seçim vaadinde bulunduklarını hatırlatan Bakan Özlü, geçen yıl 5 ilde Teknik Kolej kurduklarını, bu yıl da 10 ilde kuracaklarını kaydetti. 

"İnşallah önümüzdeki süreçte 300 Organize Sanayi Bölgemiz içerisinde 300 Teknik Kolejimiz olacak." diyen Faruk Özlü, "Bunlar çok nitelikli personel yetiştiren kolejler olacak. Bir yıl yabancı dil eğitimi alacaklar, kalan 4 yılı hem fabrikalarda iş eğitimi hem de teorik eğitim görecekler. Yani biz başladık kuruyoruz, haberleri yok." dedi. 

Özlü, sanayinin dijital dönüşüm haritası belli olduktan sonra yaklaşık 10 ilde Dijital Dönüşüm Merkezi kuracaklarını belirterek, "Bu modern fabrikalarla Dijital Dönüşüm Merkezleri'ni birbirine entegre kuracağız. Modern fabrikalarda hedef, verimliliği artırmak, Dijital Dönüşüm Merkezleri'nde de sanayimizin dijitalleşmesi öncelik. Dolayısıyla verimliliğin artmasını, sanayimizin dijitalleşmesini müştereken ele alacağız. Modern fabrikalara ilaveten Dijital Dönüşüm Merkezleri kuracağız. Bunların ilkini Kocaeli'de Bilişim Vadisi'nde kuracağız. Türkiye'nin sanayi devrimi, Türkiye'nin dijital Türkiye programına ilişkin de pilot il olarak Gaziantep'i seçtik. İnşallah Gaziantep, Türkiye'nin sanayi devriminin pilot illerinden biri olacak." ifadelerini kullandı. 

"Türksat 6A, 2021'de inşallah uzayda olacak"

Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A'ya yönelik çalışmalardan bahseden Özlü, tasarım ve üretim faaliyetlerinin yaklaşık yüzde 50'sinin tamamlandığını, kalan kısmının 2019-2020'de tamamlanacağını bildirdi. 

Bakan Özlü, "Türksat 6A, 2021'de inşallah uzayda olacak. Çalışmalar kesintisiz ve iyi devam ediyor. Türkiye, uzayın sağladığı imkanlardan daha fazla istifade etmek istiyor, bu faaliyetleri de düzenli bir çatı altı yürütmemiz gerekiyor. Türkiye Uzay Ajansı, aynen Japon Uzay Ajansı, Avrupa'daki benzerleri gibi bir uzay ajansı olacak. İnşallah yeni sistemde sayın Cumhurbaşkanımızın bir kararnameleriyle Türkiye Uzay Ajansı'nı kuracağız." şeklinde konuştu. 

Türkiye'nin sıçrama yapması için tek yolun teknoloji üreten bir ülke olmaktan geçtiğine işaret eden Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ne zaman teknoloji üretirse ve bu teknolojiyi ticarileştirip ürüne dönüştürüp satabilirse Türkiye'nin ne dış ticaret açığı ne de cari açığı kalır diye düşünüyoruz. Türkiye'nin teknoloji açığını kapatması için teknolojide ve sanayide ciddi bir açılım yapması gerekir diye inanıyoruz. Son 1,5 yıldır da güzel bir program hazırladık. Buna Teknoloji ve Sanayide Milli Atılım Programı adını verdik. Kısa adı da Milat 2018. Bu programın dijitalleşmeden odak sektörlere, yüksek teknolojiye geçiş programına kadar alt unsurları var. Bu konu Türkiye için son derece hayati bir konu. Biz Türkiye'ye sıçrama yaptıracak bir teknoloji hamlesini, sanayi atılımını gerçekleştirmek için sistematik bir yaklaşım geliştirdik. Bunu da son 1,5 yılda yaptık. Şu anda programımız belli, bu programı uyguluyoruz."

Türk Koster Filosunun Yenilenmesi Projesi'nin sözleşmesini Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımlarıyla 11 Haziran Pazartesi günü saat 13.30'da imzalayacaklarını aktaran Özlü, yük taşımacılığında Karadeniz ve Akdeniz'in Türk gölü haline geleceğini vurguladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, şöyle devam etti:

"İkincisi şu anda çok düşük kapasitede çalışan tersanelerimize iş sağlayacağız. 15 yıl süreyle tersanelerimiz adeta ful kapasiteyle çalışacaklar. Üçüncü çıktısı, gemi inşaat yan sanayimizi geliştireceğiz. Bizim gemi inşaat yan sanayi var ama yan sanayiye gittiğimizde yurt dışına gitmek zorunda kalıyoruz. Burada yaklaşık 30 bin kişi çalışacak. İhracat da yapacağız. Türkiye'de ne kadar iş yapıyorsak en az o kadar da ihracat yapacağız."  

Özlü, 24 Haziran seçimlerine işaret ederek, Cumhur İttifakı olarak sevgiyle yaklaştıklarını, yapmak üzerine bir strateji ortaya koyduklarını fakat karşı tarafta nefret söylemi içerisinde yıkmak üzerine kurulu bir yapı olduğunu vurguladı. 

Aziz milletin yapmak isteyenlerle yıkmak isteyenleri 24 Haziran'da oylayacağını ifade eden Bakan Özlü, "Ben eminim ki aziz milletimiz kendisine sevgiyle yaklaşan, yapmak için gayret gösterenlere 'Devam' diyecek. Bu bakımdan hiçbir endişemiz yok. Zaten meydanların dili de bize bunu söylüyor. Hangi yere gitsek sadece meydanda değil, yol boyunca vatandaşlarımızdan çok ciddi bir sempati görüyoruz. Ben birinci turda biteceğini, bizim partimizin en az 1 Kasım kadar iyi bir sonuç alacağını paylaşmak isterim." diyerek konuşmasını tamamladı.

Etiketler : ,

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.