Asya borsaları çöktü

Asya borsaları çöktü

Hükümet tarafından alınan tüm önlemlere rağmen Çin hisse piyasaları son sekiz yılın en düşük seviyesine indi.

A+A-

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de alınan tüm önlemlere rağmen, borsa haftanın ilk gününde büyük satış dalgasıyla karşılaştı. Çin'de ana endeks Şanghay Bileşik, geçen haftaki kayıplarını büyüterek yüzde 8,5 değer kaybıyla 3,209.91 puandan günü kapatarak, 27 Şubat 2007'den bu yana en büyük düşüşü yaşadı.

Çin hisse senetleri son 5 gündür devam eden aşağı hareket ile birlikte 2015 yılındaki kazanımlarının tamamını geri verdi. Çin hükümetinin ekonomideki yavaşlamanın derinleştiği yönünde ortaya çıkan yatırımcı endişelerini gidermek için yeterli desteği sağlayamamasının etkisiyle Shanghay Borsası'nda bugün de sert satışlar yaşandı.

Kayıp yüzde 25'e ulaştı

Shanghay Bileşik Endeksi yüzde 8,5 düşüşle 3,209.91 puana gerilerken, hisse senetlerinin haziran sonundan bu yana yaşadıkları kayıp yüzde 25'e yaklaştı. 2014 sonuna göre kayıp ise yüzde 0,7 oldu. Shenzhen 300 Endeksi de yüzde 8,56 kayıpla 3.282,10 puana indi.

Çin hisse senetlerindeki düşüşün diğer Asya borsalarına da yansıdığı görülüyor.

Asya'nın en büyük borsalarından Japon Nikkei 225 yüzde 895 puanlık kayba imza atan Nikkei 225 günü yüzde 4,7 değer kaybıyla 18,540.68 puandan kapattı. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi ise yüzde 4,91 değer kaybederek 21,309.29 puandan kapandı.  

Shanghay Bileşik Endeksi 2007'den bu yana en düşük seviyeye geriledi

Analistler, Çin'den başlayarak ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerle hisse senetleri piyasalarında görülen satışların, sert düşen emtia fiyatlarının bağlantılı şirket hisselerine güçlü satış olarak yansımasının da etkisiyle panik havasına neden olduğunu ifade ediyor.

ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri ise riskten kaçınmak isteyen yatırımcıların alışları ile 30 Nisan'dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan yüzde 2,03'e kadar geriledikten sonra yüzde 2,04'ün hemen üzerinde dengelendi.

Çin'de başlayan ve Asya borsaları başta olmak üzere dünya geneline yayılan panik havası ile dünya borsaları ve emtia fiyatlarında sert düşüşler görülüyor.

Petrol 40 dolara geriledi

Küresel ekonomik aktiviteye ilişkin endişeler ve piyasalar tarafından beklenen, Çin Merkez Bankası'nın hafta sonu tedbir yönünde bir adım atmamasının ardından Brent petrolün varil fiyatı 6,5 yılın en düşük seviyesi olan 44,21 dolara, Amerikan ham petrolü 40 doların altına geriledi.

Çin'de bir ilk

Öte yandan Çin hükümeti yerel yönetimler tarafından oluşturulmuş olan emeklilik fonlarının hisse senedi piyasalarına yatırım yapmalarına ilk kez izin verdi. Çin'in bu kararı zor durumdaki hisse senedi piyasalarına yüz milyarlarca yuanın akması potansiyeli ortaya çıkaracak.

Alınan karara göre emeklilik fonları net varlıklarının yüzde 30'unu hisse senetlerine, hisse senedi fonlarına veya dengeli fonlara aktarabilecekler. Yerel yönetim emeklilik fonları daha önce sadece Hazine kağıtları ve mevduat fonlarına yatırım yapabiliyorlardı.

IMF: Bir kriz olarak tanımlamak için çok erken

Uluslararası Para Fonu (IMF) üst düzey yetkililerinden Carlo Cotarelli, Çin'de yaşanan ekonomik yavaşlamayı ve hisse senedi piyasalarındaki keskin düşüşü bir kriz olarak nitelemek için çok erken olduğunu söyledi. Ancak Cottarelli, Çin ekonomisindeki yavaşmanın gerekli bir düzeltme olduğunu savundu.

Cottarelli, "Çin'de bir krizden söz etmek için çok erken. IMF, Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 6,8 büyüyeceğini tanmin etmeye devam ediyor. Çin'in reel ekomnomisi yavaşlıyor, ancak gerek bu yavaşlama , gerekse finansal piyasalarda son günlerde yaşanan şoklan doğal" diye konuştu.

Cottarelli ayrıca IMF'in yuanı zayıflatma kararını Çinli otoriteler ile önümüzdeki aylarda müzakere edeceğini vurguladı. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.