Asya borsaları karışık seyretti - 18 Ocak 2023

Asya borsaları karışık seyretti - 18 Ocak 2023

Asya borsalarında, Japonya Merkez Bankası (BoJ) para politikası kararlarının ardından karışık bir seyir izlendi.

A+A-

BoJ, iki gün süren toplantısında, ultra gevşek para politikası ve getiri eğrisi hedef bandında değişikliğe gitmezken, sınırsız devlet tahvili alımlarına devam edeceğini duyurdu.

Öte yandan banka, Mart 2023'te bitecek 2022 mali yılına ilişkin enflasyon orta noktası tahminini yüzde 2,9'dan yüzde 3'e yükseltti, büyüme beklentisini yüzde 2'den yüzde 1,9'a düşürdü.

Geçen ay piyasa işleyişini iyileştirmek için getiri eğrisi hedef bandını 25 baz puan genişleten bankanın, bu ay da tahvil faizlerinin daha geniş bir bantta dalgalanmasına izin vermesi bekleniyordu.

Beklentilerin gerçekleşmemesi ile Japon yeni dolar karşısında hızla değer kaybetti. Dolar/yen paritesi yüzde 2,7 artışla 131,6'yı test ederken, Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizi de üst sınır olarak belirlenen yüzde 0,5'i aştı.

Analistler, nisan ayında görev süresi dolacak olan BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın önünde sadece bir para politikası toplantısı kaldığına işaret ederek, sıkı para politikalarına geçiş beklentilerinin yeni başkan dönemine ertelendiğini söyledi.

Kararın ardından değerlendirmelerde bulunan Kuroda, gerekirse para politikasını daha fazla gevşetmekten kaçınmayacaklarını vurgulayarak, "Şu anda tahvil hedef bandını daha fazla genişletmeye gerek yok. 10 yıllık devlet tahvillerinin yüzde 0,5'in üzerinde getiri ile işlem görmeye devam etmesi beklenmiyor. Getiri eğrisi kontrolü tamamen sürdürülebilir, sadece yeni politika operasyonu altında faiz getiri formasyonunun oluşumu biraz zaman alacak." ifadelerini kullandı.

Bu gelişmelerle kapanışta Çin'de Şanghay bileşik endeksi yatay seyirle 3.224 puan ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,5 gerileyerek 2.368 puan oldu.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,5 artarak 26.791 puandan günü tamamlarken, dolar/yen paritesi 131,6'yı görmesinin ardından önceki kapanış seviyesinin yüzde 1,5 üzerinde 130,2'de dengelendi.

Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,6 artışla 61.012 puanda ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 yükselişle 21.625 puanda seyrediyor.

İlgili Haberler