Asya piyasaları haftaya karışık başladı

Asya piyasaları haftaya karışık başladı

Asya hisse senetleri derinleşen ticaret savaşı endişeleriyle haftaya karışık bir seyirle başladı

A+A-

Asya hisse senetleri derinleşen ticaret savaşı endişeleriyle haftaya karışık bir seyirle başladı

Asya hisse senetleri  ABD’nin Çin tarafından uygulanan yaptırımların sonrasında Hindistan ve Meksikaya’da ek gümrük vergileri uygulayacağını belirtmesiyle haftaya karışık bir başlangıç yaptı.

ABD Cumartesi günü itibariyle, limanlar yoluyla ülkeye gelen Çin malları üzerinden yüzde 25'lik vergi almaya başladı. ABD Başkanı Donald Trump, 10 Mayıs'ta Çin mallarındaki vergi artışını 200 milyar dolara yükseltti. Ancak bu tarihten önce Çin'den yola çıkan gemiler için eski vergi tarifesi olan yüzde 10’un uygulanacağını açıklamıştı.

Çin Devlet Konseyi, "Çin-ABD Ticaret Sürtüşmesi Hakkında Çin’in Tutumu" başlığıyla "Beyaz Kitap" isimli rapor yayımladı. 

Raporda, "ABD'nin Çin'e karşı provoke ettiği ticari sürtüşme iki ülke ve küresel çıkarlara zarar veriyor", "ABD, Çin-ABD ticaret müzakerelerinde kendisiyle çelişiyor, samimi konuşmuyor", "Çin, öteden beri eşitlik, karşılıklı yarar ve samimi ticari müzakereler tutumunu sürdürüyor." değerlendirmesi ön plana çıktı.

Hisse senetleri Tokyo ve Sidney’de geri çekilirken, Hong Kong Borsası yatay seyretti, Çin ve Kore ise hafif yükseldi.

-Japonya’nın Topix Endeksi, Tokyo saatiyle 10:30’da yüzde 0.9 azaldı.

-Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

-Şangay Bileşik Endeksi, yüzde 0.3 arttı.

-Hong Kong Hang Seng Endeksi,yüzde 0.1 arttı.

- Avustralya’nınS&P/ASX 200 Endeksi, yüzde 0.8 azaldı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.