Asya teknoloji hisseleri Huawei ile dalgalandı

Asya teknoloji hisseleri Huawei ile dalgalandı

Asya teknoloji hisseleri, ABD'nin Huawei Technologies Co.'ya parça tedariği azaltılmasını sağlayan kurallar açıklamasının ardından sert düştü.

A+A-

Asya teknoloji hisseleri, ABD'nin Huawei Technologies Co.'ya parça tedariği azaltılmasını sağlayan kurallar açıklamasının ardından sert düştü.

ABD'de geçtğimiz hafta yapılan açıklamada ABD teknolojisinin Huawei ya da ona bağlı 114 alt şirkette kullanımı için lisans gerekliliği getirildi. Söz konusu gelişme Çin hükümeti tarafından misilleme gelebileceği yönündeki yatırımcı endişelerine neden oldu. Huawei'nin tedarik zincirindeki şirketlerin hisseleri sert düşerken kısıtlamalardan muaf olabilecek şirketler yükseldi.

ABD Ticaret Bakanlığı'ndan bir yetkiliye göre ABD'nin adımı Huawei'nin kendi parçalarını tasarlaması ve üretmesini engellemeyi hedefliyor. ABD'li yetkili Huawei'nin Pekin hükümetiyle ilişki içerisindeki bir güvenli tehdidi olduğunu söyledi. Ancak şirket bu iddiaları reddediyor.

Tayvan

Tayvan'da Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. yüzde 2.7 düşüşle bir ayın en düşük seviyesine geriledi. Apple Inc. ve Qualcomm Inc.'e de tedarik sağlayan Tayvanlı parça üreticisi gelirinin yüzde 14'ünü Huawei'den elde ediyor.

Win Semiconductor Corp. üç aylık ortalamasının neredeyse iki katı hacimli işlemlerde yüzde 7.6 düştü. MediaTek Inc. yüzde 10 yükselmesinin ardından kazancını azaltarak yüzde 7.2 artıda kapandı. Sanford C. Bernstein analistleri şirketin ürünlerinin ABD'nin kurallarından etkilenmeyeceğini belirtti.

Hong Kong

AAV Technologies Holdings Inc. yüzde 7.7 düştü. Sunny Optical Technology Group Co. yüzde 12 düştü. Huawei her iki şirketin de ana müşterilerinden biri.

Semiconductor Manufacturing International Corp. yüzde 8 yükselmesinin ardından yüzde 7 düştü.

Çin

Huawei'nin tedarikçileri Sunwoda Electronic Co. yüzde 8.9, Lens Technology Co. yüzde 9.9 düştü.

Çinli yarı iletken üreticilerinin hisseleri, hükümetin bu teknolojiyi ülke içinde üretmek için adım atacağı yönündeki yatırımcı beklentileriyle yükseldi. Shanghai Belling Co. ve Jilin Sino-Microelectronics Co.'nun her ikisi de yüzde 3.7 civarında değer kazandı.

Güney Kore

Huawei'nin tedarikçisi SK Hynix Inc. yüzde 3.3 düşmesinin ardından kaybını yüzde 1'e kadar düşürdü. Huawei SK Hynix'in en büyük ikinci müşterisi.

Samsung Electronics Co. yüzde 2 yükseldi. Huawei yetkilileri, TSMC gibi yerlerden silikon temin edememeleri durumunda MediaTek ve Samsung Electronics'in kullanıma hazır parçalarını alabileceklerini belirtti.

Japonya

Dünyanın en büyük silikon plaka temizleme malzemesi üreticilerinden biri olan Screen Holdings Co.'nun hisseleri yüzde 14 düştü.

Shin-Etsu Chemical Co. ve Tokyo Ohka Kogyo Co. gibi parça malzemesi üreticilerinin de ABD'nin adımından olumsuz etkilenebileceği belirtildi. Her iki şirket de yüzde 1.4'ün üzerinde değer kaybetti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.