Avrupa borsaları son 7 yılın zirvesinde

Avrupa borsaları son 7 yılın zirvesinde

Avrupa hisseleri AMB'nin QE açıklayacağı beklentisi ile 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı

A+A-

Avrupa hisseleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Perşembe günkü toplantıda parasal genişleme (QE) açıklayacağı söylentileri ile yükselişi dördüncü güne taşırken, 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.8 yükselerek günü 355.96 puandan tamamladı. Endekste işlem gören 19 sektör grubu arasında en büyük kazançları bankalar ve maden şirketleri elde ediyor. Gösterge endeks, İsviçre Merkez Bankası'nın beklenmedik şekilde euro karşısında müdahaele kurunu kaldırması sonrasında AMB'nin 22 Ocak'taki toplantıda parasal genişlemeye (QE) gideceği söylentilerinin güç kazanması üzerine, son dört günde yüzde 4.8 ralli yaptı.

"Piyasa oldukça net bir şekilde AMB'den bir adım bekliyor. Bu hafta gelmesi beklenen teşvik paketine yönelik iyimserlik artarken, karar AMB'nin Avrupa'da büyüme sorunu çözülene kadar QE'ye devam edeceği sinyali açısından kritik. Para politikasının toparlanmanın süreceği yönünde bir güven ortamı yaratmak açısında ağır bir yükü kaldırması gerekiyor" dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri, 22 Ocak'taki AMB toplantısında Başkan Mario Draghi'nin Euro Bölgesi'nin deflasyondan uzaklaşması için şimdiye kadarki en büyük adımı atacağı yönünde. Ankete katılan 93 ekonomistin tahminlerinin medyanı, Draghi'nin toplantı sonrasında 550 milyar euro (635 milyar dolar) tutarında tahvil alım programı açıklayacağı şeklinde.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.