Avrupa ekonomisi yüzde 0,6 büyüdü

Avrupa ekonomisi yüzde 0,6 büyüdü

Avro Bölgesi ve Avrupa Birliği (AB) bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,6 büyüdü.

A+A-

Avro Bölgesi ve Avrupa Birliği (AB) bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,6 büyüdü.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) bu yılın üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe kıyasla yüzde 0,6 yükseldi. Bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla ise Avro Bölgesi’nde GSYH artışı yüzde 2,6 olarak ölçüldü.

Bölgede bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,7 ve önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 2,4 büyüme kaydedilmişti.

Ayrıca açıklanan veriler, 28 üyeli AB'de de mevsimsellikten arındırılmış GSYH’nin üçüncü çeyrekte ikinci çeyreğe göre yüzde 0,6 ve 2016’nın üçüncü çeyreğine göre yüzde 2,6 arttığını ortaya koydu.

AB ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde çeyrek bazda yüzde 0,7 ve önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,4 büyümüştü.

Hane halkı nihai tüketim harcamaları olumlu etkiledi

2017 yılının üçüncü çeyreğinde, büyümenin ana bileşenlerine bakıldığında, hane halkı nihai tüketim harcamaları ve gayri safi sabit sermaye oluşumu her iki bölgede de büyümeye olumlu katkı yaptı. 

Dış ticaret dengesinin GSYH büyümesine katkısı Avro Bölgesi için biraz olumlu olurken, AB ekonomisine etkisi ise nötr olarak olarak belirlendi. Stoklardaki değişikliklerin katkısı da her iki bölge için olumlu gerçekleşti.

Bu dönemde, hane halkı nihai tüketim harcamaları, Avro Bölgesi'nde yüzde 0,3 ve AB'de de yüzde 0,5 arttı. Brüt sabit sermaye oluşumu ise her iki bölgede de yüzde 1,1 yükseldi. 

Avro Bölgesi'nde ihracat yüzde 1,2 ve AB'de yüzde 0,9 arttı. İthalat ise Avro Bölgesi'nde yüzde 1,1 ve AB'de yüzde 1 artış gösterdi. 

En fazla Romanya ekonomisi büyüdü

Verisi mevcut olan AB üyesi ülkeler ele alındığında, 3. çeyrek GSYH bir önceki çeyreğe göre en fazla yüzde 2,6 ile Romanya'da, yüzde 1,9'la Malta'da, yüzde 1,5'le Letonya'da ve yüzde 1,2 ile de Polonya'da yükseldi. Danimarka'da ise GSYH bu dönemde yüzde 0,6 azaldı. 

Bu dönemde GSYH artışı Almanya'da yüzde 0,8, İtalya’da 0,4, Fransa’da 0,5, İspanya’da 0,8, Hollanda’da 0,4, Birleşik Krallık’ta 0,4 ve Yunanistan’da da yüzde 0,3 artış gösterdi.

Bu yılın üçüncü çeyreği ile geçen yılın üçüncü çeyreği karşılaştırıldığında Almanya yüzde 2,8, İtalya 1,7, Fransa 2,2, İspanya 3,1, Hollanda 3,3, Yunanistan 1,3 ve Birleşik Krallık da yüzde 1,5 büyüdü.

Öte yandan ABD ekonomisine ilişkin de bazı makroekonomik veriler yayımlayan Eurostat'a göre, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde ABD'de GSYH, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,8, 2016'nın aynı çeyreğine göre de yüzde 2,3 arttı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.