Avrupa Merkez Bankası faizleri sabit tuttu

Avrupa Merkez Bankası faizleri sabit tuttu

Avrupa Merkez Bankası piyasa beklentilerine paralel olarak faizleri sabit tutma kararı aldı

A+A-

Avrupa Merkez Bankası (AMB) faizleri sabit tuttu. AMB gecelik mevduat oranını -%0,50 seviyesinde tuttu. Banka politika faizini %0,00, gecelik borç verme oranını %0,25 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı.

AMB varlık alım programının aylık 20 milyar euro olarak süreceğini belirtti. Banka pandemi varlık alım programını da 1,85 trilyon euro olarak açıkladı.

Karar metninde enflasyon hedefi gerçekleşene kadar faiz oranlarının mevcut ya da daha düşük seviyelerde tutulacağına vurgu yapıldı.

AMB’den faiz oranlarında veya varlık alımlarında değişiklik yapması beklenmiyordu.

Başta Almanya olmak üzere Euro Bölgesi’nde görülen rekor günlük Kovid-19 ölümleri ve sıkılaşan kısıtlamalar bölgenin ekonomik görünümüne ilişkin belirsizliği artırırken Lagarde geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada bankanın büyüme öngörüsünün halen geçerli olduğunu vurgulamıştı.

AMB daha önce yapılan açıklamalarında özellikle Mart 2022’de bitecek olan varlık alım programı ile 2022 ilk çeyrekte bitirilmesi planlanan pandemi varlık alım programının yenilenen kısıtlamalara rağmen ekonomik toparlanmayı sürdüreceğine inanıyor.