Avrupa Merkez Bankası teşvikleri artırabilir

Avrupa Merkez Bankası teşvikleri artırabilir

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Lagarde, toparlanmadaki belirsizliğin sürmesi durumunda teşviklerin artırılabileceğini söyledi

A+A-

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Lagarde, toparlanmadaki belirsizliğin sürmesi durumunda teşviklerin artırılabileceğini söyledi

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi ekonomisinin koronavirüsten toparlanmasına ilişkin belirsizliğin sürmesi ile birlikte, ihtiyaç duyulması halinde, parasal teşviğin artırılabileceği taahhüdünü yineledi.

Lagarde, Pazartesi günü yaptığı konuşmada, üçüncü çeyrekte bir yükseliş olabileceğini, ancak durumun halen "dengesiz ve noksan" olduğunu kaydetti.

Lagarde, Fransız ve Alman parlamenterlerin ortak toplantısında yaptığı konuşmada, "Mevcut ortama ilişkin belirsizlik, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki etkilerine ilişkin çerçeve dahilinde kurlardaki gelişmeler dahil, gelen enformasyonun çok dikkatli değerlendirilmesini gerektiriyor," dedi ve "Yönetim Konseyi, enstrümanlarının tümünü, uygun gördüğünde, kullanmaya hazır olmaya devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Lagarde ayrıca AMB'nin 1.35 trilyon euroluk (1.6 trilyon dolar) tahvil alım programı dahil teşviklerinin, "piyasalara istikrar kazandırdığını, kredi arzının sürmesini sağladığını ve toparlanmayı desteklediğini, bunların ise enflasyonun tekrar yüzde 2 hedef seviyesine çıkmasına yardımcı olması gerektiğini sözlerine ekledi.

AMB'nin enflasyonu yükseltmesi için önünde uzun bir yol var. Tüketici fiyatları Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.2 düştü ve merkez bankası tüketici enflasyonunun gelecek yıl ortalama yüzde 1 ve 2022'de yüzde 1.3 seviyelerinde gerçekleşmesini bekliyor.

AMB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos Cuma günü yaptığı açıklamada, AMB'nin ihtiyaç duyulduğunda pandemi varlık alım programında yeniden düzenlemeye gitmeye hazır olduğunu, hareket etmeye devam etmek için halen cephanesi olduğunu belirtti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.