Avrupa'da 5 gaz santralinden biri zararda

Avrupa'da 5 gaz santralinden biri zararda

Düşünce kuruluşu Carbon Tracker tarafından hazırlanan bir rapora göre, Avrupa'daki gaz yakıtlı elektrik santrallerinin beşte birinden fazlası zarar ediyor ve planlanan yeni kapasitenin çoğu asla ilk yatırım maliyetini geri almayacak.

A+A-

Düşünce kuruluşu Carbon Tracker tarafından hazırlanan bir rapora göre, Avrupa'daki gaz yakıtlı elektrik santrallerinin beşte birinden fazlası zarar ediyor ve planlanan yeni kapasitenin çoğu asla ilk yatırım maliyetini geri almayacak. Bugün yayınlanan raporda, işletme ve karbon maliyetleri göz önüne alındığında, İngiltere ve Avrupa Birliği'ndeki (AB) toplam gaz yakıtlı kapasitenin 43 GW'ı [veya %22'si] zararda çalıştığı belirtildi.

Montel-Foreks'in haberine göre, Almanya'da, ülkenin 23,7 GW'lık gaz filosunun %88'i kârsız çalışıyor. Bu sene ve 2022 yılında da bu santraller -22 USD/MWh düzeyinde zarar edebilme riski taşıyor. Birçok hükümetin emisyonları 2050 yılına kadar net sıfıra indirme sözü vermesiyle birlikte, çoğu gaz santralinin kullanım ömürleri sona ermeden kapatılması gerekecek. Avrupa'da, planlanan veya yapım aşamasında olan doğal gaz santrallerinin üçte ikiden fazlası [veya 23,7 GW kurulu güçteki bölümü], ilk yatırım maliyetini geri döndüremeyecek. Gaz santralleri 2050 yılına kadar net sıfır hedefine uygun olarak aşamalı olarak durdurulursa, İtalya'da 5 milyar USD ve 11,4 GW toplam kapasiteye sahip 20 yeni ünite için planların olduğu İngiltere'de 3,5 milyar USD dahil olmak üzere şu anda kârlı olan birimlere yaklaşık 10,1 milyar USD büyüklüğünde yatırım projesi rafa kalkabilir. Gaz, kömür santrallerinin kapanması ve yenilenebilir kaynakların genişlemesiyle birlikte %34'lük bir paya sahip olan Avrupa'daki en büyük enerji sektörü emisyon kaynağıdır. Gaz, kömürün emisyonunun yaklaşık yarısını yayar. Rapora göre, yenilenebilir enerji kapasitesi genişledikçe, karbon fiyatları yüksek kalmaya devam ettikçe ve hükümetler iklim taahhütlerini hızlandırdıkça gaz santralleri de kısa ömürlü bir rol oynayacak.

Raporda, Avrupa'da "yeni güneş enerjisi ve karada rüzgar kapasitesi kurarak enerji üretmek, mevcut gaz santrallerini çalıştırmaya devam etmekten daha ucuz" ifadeleri yer alıyor. 2023 yılına kadar, Avrupa gaz santrali kapasitesinin yaklaşık yarısının işletilmesi, yeni kara rüzgarı veya pil depolamalı güneş enerjisi kapasitesinden daha pahalı olacak ve bu 2030 yılına kadar %85'in üzerine çıkacak. Rapor, Avrupa'da 189 GW veya toplam kapasitenin %85'ini temsil eden 835 işletme gaz santralinin mali durumunu analiz ediyor.