Avrupa'da Yunanistan karmaşası sürüyor

Avrupa'da Yunanistan karmaşası sürüyor

Euro Bölgesi maliye bakanları pazartesi toplanıyor, Almanya yaptığı açıklamada anlaşma için umutlu olduğunu söyledi

A+A-

Euro bölgesi maliye bakanları Pazartesi günü TSİ 2000'da yapılacak olan euro bölgesi devlet başkanları zirvesine hazırlık amacıyla Yunanistan hakkında aynı gün TSİ 1600'da toplanacak.

Eurogroup adı verilen maliye bakanları grubunun başkanı Jeroen Dijsselbloem Twitter'da yer alan mesajında "Euro bölgesi zirvesine hazırlık için 22 Haziran Pazartesi saat 1600'da Eurogroup toplanacak" dedi.

Öte yandan Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert, euro bölgesi maliye bakanlarının dünkü toplantısında reform karşılığı Yunanistan'a mali yardım konusunda anlaşma çıkmamasından Berlin'in üzüntü duyduğunu ancak hâlâ bir anlaşmaya varılması konusunda umutlu olduğunu söyledi.

Seibert, düzenlenen basın toplantısında, "Dünkü Eurogroup toplantısında Yunanistan ile üç kurum arasında ilerleme sağlanamamasından üzüntü duyuyoruz. Anlaşmaya varmak için henüz geç kalınmış değil, böyle bir anlaşmanın mümkün olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Seibert, Yunanistan'ın euro bölgesinde kalması için Berlin'in elinden gelen her şeyi yapmak istediğini, ancak bunun için Atina'nın yeni reform önerileri getirmesi gerektiğini belirtti.

Almanya maliye bakanlığının sözcüsü ise bankalara sermaye kontrolü uygulanması kararının ancak ülke nezdinde alınabildiğini, bu nedenle konunun Pazartesi günü yapılacak devlet başkanları zirvesinde ele alınamayacağını ifade etti.

ECB Yunan bankalarının likidite limitini artırdı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yunan bankalarının alabildiği acil likidite yardımının üst sınırını bu hafta içinde ikinci defa artırdı.

Reuters'a bilgi veren bir bankacılık kaynağı, likidite yardımı üst sınırının ne kadar artırıldığını söylemedi.

Yunanistan'ın borçlarını ödemesi için gereken mali yardımı kreditörlerinden alamayacağından endişe eden Yunanlılar bu hafta içinde 3 milyar euronun üzerinde mevduatı bankalardan çetki.

Kaynak, ECB yönetim kurulunun bugün telekonferans düzenlediğini belirterek, "Acil likidite yardımının artırılması onaylandı, (ECB yönetim kurulunda) herkes Pazartesi günkü (euro bölgesi) liderler zirvesinden olumlu bir sonuç bekliyor" dedi.

ECB hafta başında Yunan bankalarının ülke merkez bankasından kullanabildiği acil likidite yardımını 1.1 milyar euro artırarak 84.1 milyar euroya yükseltmişti.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.