Avusturya Google ve Facebook'tan vergi alacak

Avusturya Google ve Facebook'tan vergi alacak

Avusturya`da kurulacak yeni hükümette, Google, Facebook gibi uluslararası dijital işletmelere yönelik yeni vergi düzenlemesi yapılacak.

A+A-

Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı, Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı Sebastian Kurz, koalisyon görüşmelerinde dijitalleşme alanında uzlaşıldığını belirterek, kurulacak yeni hükümette, Google, Facebook gibi uluslararası dijital işletmelere yönelik yeni vergi düzenlemesi yapılacağını söyledi. 

Merkez sağ ÖVP Genel Başkanı Kurz ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Heinz Christian Strache, yaklaşık bir aydır süren koalisyon görüşmelerine ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kurz, ülkede yaklaşık bir aydır aşırı sağcı FPÖ ile yürütülen koalisyon görüşmelerinde, her iki partinin dijitalleşme alanında yapılacak yeniliklere yönelik anlaşma sağladığını belirtti.

Dijitalleşmenin ciddi zorlukların yanında farklı yenilik ve imkanlar sunduğuna dikkati çeken Kurz, özellikle e-devlet, eğitim ve ekonomi alanında yeni iş alanları ve kolaylıklar doğuracağını ifade etti.

Kurz, kişi ve kurumlara ait dijital hesap oluşturmak suretiyle devlet hizmetlerinin hızlandırılması, ülke genelinde dijital eğitim platformunun kurulması ve özellikle dijital işletmelere yönelik vergi düzenlemesi yapılacağını anlatı.

Google, Facebook gibi uluslararası dijital işletmelerin ticari alanda Avrupa Birliği (AB) ve dünya gelinde ciddi kazançlar elde ettiklerin anımsatan Kurz, söz konusu firmaların, ulusal ya da uluslararası alanda neredeyse hiç vergi ödemediklerinin altını çizdi. Kurz, dijital işletmelere yönelik vergi düzenlemesi noktasında her iki partinin hemfikir olduğunu belirterek, "Uluslararası dijital işletmelerin vergilendirilmesine yönelik oluşturulacak modeli AB'ye taşıyacağız, ancak AB genelinde bir uzlaşı sağlanmaması durumunda, biz konuyu ulusal çerçevede çözeceğiz. Çünkü kim bizde gelir elde ediyorsa o gelirin vergisini ödemek zorundadır, aksi taktirde ticari alanda adaletsizlik oluşur." diye konuştu.

Noel'e kadar hükümeti kurmak istediklerini ifade eden Kurz, ancak kendileri için belli bir zamandan ziyade stabil ve kalıcı bir yönetim meydana getirmenin daha önemli olduğunu dile getirdi.

Aşırı sağcı FPÖ Genel Başkanı Strache de kişi ve kurumlara yönelik dijital hesap sisteminin bir çok alanda kolaylıklar sağlayacağına işaret ederek, kişisel bilgileri içeren dijital kimlik sistemi oluşturulacağını, bu yöntemle akıllı telefonlara yüklenebilecek bir uygulamayla vatandaşların sigortadan vergiye kadar birçok alanda rahatlıkla bilgi edinebileceğini söyledi.

Avusturya'da 15 Ekim’de düzenlenen seçimlerde Kurz'un liderliğindeki merkez sağ ÖVP birinci parti olarak çıkmıştı. Meclise girmeyi başaran bütün partilerle görüşen Kurz, aşırı sağcı FPÖ ile koalisyon görüşmelerine başlamıştı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.