Ayasofya duruşması bitti, karar 15 gün sonra

Ayasofya duruşması bitti, karar 15 gün sonra

Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesi kararının iptali için yapılan başvuru, Danıştay'da ele alındı. Karar 15 gün sonra yazılı olarak açıklanacak.

A+A-

Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesi kararının iptali için yapılan başvuru, Danıştay'da ele alındı. Karar 15 gün sonra yazılı olarak açıklanacak.

Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesi kararının iptali için yapılan başvuru, Danıştay'da ele alındı. Danıştay'ın kararı 15 gün sonra yazılı olarak açıklanacak. 1934 yılındaki protokolün iptali yönünde bir karar çıkarsa, Ayasofya’nın yeniden cami yapılmasının da önü açılacak.

İstanbul'un fethinden 58 yıl sonra 1511 yılında camiye dönüştürülen Ayasofya, 1934 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla  müzeye çevrilmişti. Bu karar, zaman zaman tartışmaları da beraberinde getirdi. Bazı vakıflar, Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması için dava açtı. Onlardan biri, Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği'nin açtığı dava. Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesi kararı için hazırlanan protokolde, Atatürk’ün imzasının sahte olduğu iddia ediliyor ve kararın iptali isteniyor.

Derneğin 2005 yılında açtığı ilk davada Danıştay, "Ayasofya'nın müze olarak kalması yönünde karar vermişti. Ancak Danıştay'ın 2019 yılında  Ayasofya gibi müzeye çevrilen İstanbul'daki Kariye Camisinin yeniden ibadete açılmasına karar vermesi, Ayasofya için de emsal gösteriliyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.