Babacan: TÜİK bile enflasyonu yüzde 40 açıklayacak

Babacan: TÜİK bile enflasyonu yüzde 40 açıklayacak

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan asgari ücret artışının enflasyona yenik düştüğünü söyledi

A+A-

Katıldığı bir Youtube programında gündemdeki konularla ilgili soruları yanıtlayan Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ocak ayında TÜİK'in bile enflasyonu yüzde 40 üstünde açıklayacağını söyledi. 

Babacan, "Asgari ücret zammı geçen senenin zamlarını telafi etme için verildi. Ama baktığınız zaman yüzde 50'lik bir artış bile bunu telafi etmeye mümkün değil. Kaldı ki 2022'nin de kendi zamları geliyor. Bu ocak ayında korkunç bir enflasyon daha çıkacak. Muhtemelen TÜİK bile yüzde 40'ın üzerinde rakam açıklayacak" dedi.

'ASGARİ ÜCRET ERİYECEK DEMİŞTİM'

Katıldığı FLU TV yayınında yeni asgari ücretle ilgili düşüncesi sorulan Babacan, şöyle konuştu:

"Ben o gün bir açıklama yaptım dedim ki, 'Enflasyon o kadar yüksek ve fiyatlar artmaya devam edecek ki ocak sonu gelip de bu yeni asgari ücret insanların eline geçene kadar erimeye devam edecek.' Ve maalesef de oldu. 1 Ocak'ta gelen zamlar zaten asgari ücrete gelen zammın önemli bölümünü geri götürdü.

'TÜİK BİLE YÜZDE 40'IN ÜZERİNDE AÇIKLAYACAK'

Hükümetin açıkladığı enflasyon yüzde 30 küsur ama hikâye. Biz TÜİK'e 'rakamları ayarlama enstitüsü' diyoruz. Ama bağımsız çalışan kurumlarını enflasyonunun yüzde 80 olduğunu görüyoruz. Bu 2021'in enflasyonu. Asgari ücret zammı geçen senenin zamlarını telafi etme için verildi. Ama baktığınız zaman yüzde 50'lik bir artış bile bunu telafi etmeye mümkün değil. Kaldı ki 2022'nin de kendi zamları geliyor. Bu ocak ayında korkunç bir enflasyon daha çıkacak. Muhtemelen TÜİK bile yüzde 40'ın üzerinde rakam açıklayacak."

'YERLİ VE MİLLİ KRİZ'

Babacan "Önümüzdeki 1-1.5 yıl için öngörünüz ne?" sorusuna "Öngörmek çok zor çünkü tamamen hükümetin ne yapıp yapmayacağına bağlı. Onların ne yapıp yapmayacağını kestirmek de mümkün değil. Bugün dese ki 'Ben karar falan almıyorum, kenarda oturacağım. 1 ay bir tatile gidiyorum' falan dese düzelmeye başlar biraz çünkü en azından 'daha kötüsü olmaz' der insanlar. Çünkü atılan adımların çoğu kötü adımlar. Tamamen Türkiye'deki kötü yönetim yüzünden her şey. Başka bir sebebi de yok. Ev yapımı, yerli ve milli bir kriz" dedi.

POLİTİKALARINI KEMAL DERVİŞ'TEN Mİ ALDI?

Ali Babacan'ın, 2002-2007 arasındaki ekonomi politikalarını Kemal Derviş'ten aldığı ve üzerinde fazla bir katkısı olmadığı iddiaları sorulduğunda Babacan, "Aklın yolu bir. İstişareyle, ortak akılla, bilim temelinde bir plan yaparsanız ve bunu uygulayabilirseniz iyi sonuç alırsınız" diyerek cevap verdi.

AKP’nin kuruluşunda hazırladıkları ekonomi programında Derviş'in kendilerince makul gördükleri politikalarını alarak iktidarlarında uyguladıklarını belirten Babacan, önemli olanın program yazmak değil o programı uygulamak olduğunu ifade etti.

'BAŞARISININ NEDENİ PARA BOLLUĞUYDU' İDDİASINA CEVAP

Bakanlık yaptığı dönemde ekonominin yükselişinde, ekonomi politikalarındaki başarıları kadar Türkiye'nin AB üyelik sürecinde gereken adamları atmasının de etkili olduğunu vurgulayan Babacan, kendi döneminde dünyada bir para bolluğu olduğu iddialarını da yalanlayarak, "O dönem zor şartlarda biz bunu başardık. Kolaydı, onun için de oldu değil" diye konuştu.

Bakanlığı önemindeki ekonomik büyümenin borçlanarak gerçekleştiği eleştirileri kendisine yöneltilen Babacan, "Milli gelirin borca oranına bakmak lazım. Ben geldiğimde kamu borcu yüzde 74’tü. Bıraktığımda yüzde 27’ye indi" dedi.

'SEKİZ KRİTERİ UYGULUYORSUNUZ, EKONOMİ DÜZELİYOR'

Programa katılan gençlerden Hava Ulaş, ülkede yaşanan ekonomik sorunların kendi yaş grubunda bir belirsizlik yarattığını ve birbirlerine 'Ne yapacağız' sorusunu sorduklarını belirtti. Babacan'ın ve partisinin vaat ettiği kalkınma programlarının kendi nesillerini kurtarıp kurtarmayacağını soran Ulaş'a, Babacan, yine kendi bakanlığı dönemine atıfta bulunarak, "Sekiz tane kriter var, bu kriterleri uyguladığınızda, çok çabuk düzeliyor ekonomi. Bu ülkenin sorunlarının köküne indiğinizde iyi yönetim var” diyerek cevapladı.

İlgili Haberler