Bakan Çelik’ten ekmeğe zam tepkisi

Bakan Çelik’ten ekmeğe zam tepkisi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmeğe ise yüzde 33’lük artış yapılmasına anlam veremediklerini söyledi

A+A-

Kırmızı et ithalatına sıcak bakmadıklarını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmeğe ise yüzde 33’lük artış yapılmasına anlam veremediklerini söyledi.

Bursa’da düzenlenen Marmara Bölgesi Ortak Akıl Toplantısına katılan Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek ve et fiyatlarına yapılan zamma tepki gösterdi.

Ekmek fiyatlarının son bir ay içerisinde yüzde 33 civarında bir artış göstermesine anlam veremediğini ifade eden Çelik, “Neden bu fiyat artışı bu oranda gerçekleşti diye baktığımız zaman, bunu doğrulayacak bir verinin olmadığını açıkça ifade etmek istiyorum. Buradan bütün ekmek üreten fırınlara ve yetkililere sesleniyorum. Buğday fiyatında geçen yıl ile bu yıl arasında nasıl bir artış oldu da halkın temel zaruri ihtiyacı olan ekmeğe böyle bir zam yapıldı?

Asgari ücret bahane ediliyor. Asgari ücretin ekmek fiyatına yansıması yüzde 6’dır. Ekmeğin gram gram, kuruş kuruş maliyetini çıkardık. Ekmeğin maliyeti 48 kuruştur. İçinde kârı da var. Tek tek, kalem kalem maliyetlerini yazmışız" diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin 62 kuruşa 250 gram ekmek sattığını ifade eden Çelik, şunları söyledi:
"Ankara Büyükşehir Belediyesi de halk ekmeği 75 kuruşa satıyor. Buradan Melih Gökçek’e sesleniyorum. Biraz fazla kâr ediyorsun. Biraz indir diyorum. Bu vatandaşın zaruri ihtiyacıdır. Peki bu ekmeği 1 veya 1.25 liraya satanlar bunu hangi gerekçe ile satıyor? Çıkıp izah etmeleri gerekiyor. Yani konu ekmekteki maliyet konusu değil, üretim girdileri meselesi değil. Ekmekteki konu, işletmecilik hatalarından kaynaklanan bir bedeli tüketiciye yüklemektir. Bunu tüketiciye yüklemeye kimsenin hakkı yok.

Yani iş yeri açarken gerekli fizibilite çalışmalarını yapmayacaksın, kayıt dışı olarak çalışacaksın. Siz bu işletmecilik yanlışınızı getirip maliyetlere eklerseniz, bu çok büyük bir haksızlıktır. Buna bizim müsaade etmemiz söz konusu değil. Evet, bu fiyatların serbest piyasada oluşmasından yanayız. Ama ortada maliyet var ise, ortada olağan üstü bir durum söz konusu değilse, bu fiyatları yüzde 30’ların üzerinde arttıracak bir cesaret nasıl mümkün olabiliyor? Nasıl böyle bir yola girilebiliyor? İlgili bütün unsurlara buradan sesleniyorum. Bu kararlarınızı gözden geçiriniz. Ya da listenizi çıkarın, gelin oturalım. Bu konuyu tartışalım. Yoksa bunu kabullenmek mümkün değil.”

Et fiyatlarındaki artışı eleştiren Çelik, hayvan sayısını artırmak için hayvancılığa 3.2 milyar lira destek sağladıklarını belirterek “Piyasada et sıkıntısı yaşanmazken, bu fiyatların artırılmasını anlamıyorum. Biz bu kadar geniş kitleyi, tüketiciyi korumak zorundayız. Et ithalatı, üreticiyi baltalamak için değil, bu spekülatörlere ders vermek için elimizde tuttuğumuz bir şeydir. Onun için üreticilerimize ben buradan sesleniyorum. Ahırlarınızı hiç çekinmeden doldurunuz. Biz sizden yanayız. Üreticilerden yanayız. Belki birileri zamanlı zamansız şekilde hayvan kesimini artırmak, belki yaza doğru daha büyük sıkıntılar oluşturmanın hesabını yapıyor" dedi.

Bu oyuna kimsenin gelmemesi gerektiğini belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Nasıl destek vereceğimizi biliyoruz. Üreticilerimizin yanındayız. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Her zaman kapımız açık. Ama bu spekülatörleri bakanlık ve üreticiler olarak birlikte aradan çıkarmamız gerekiyor. Birlikte bunların dersini vermemiz gerekiyor. Biz bunların oyuncağı olamayız. 78 milyon bunların oyuncağı olamaz. 78 milyonun sofrası ile gıdası ile bunları oynatmayız. Onun için elimizde her zaman bunlara karşı ithalat imkanı hazır olacak. Yeni yeni kararlara ihtiyaç olmadan anlık olarak piyasaya müdahale edecek imkanları elimizde tutacağız. Ama kesinlikle üreticimizi sıkıntıya sokacak ve maliyetlerini aşağıya çeken, onların zarara uğramasına sebep olacak bir atmosferin de oluşmasına engel olacağız.”
Son dönemde yapılan tartışmalarla sanki hükümet et ithal etmek için bir heves içindeymiş gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirten Çelik, şunları söyledi:

“Üreticilerimiz rahat olsun. Böyle bir algı biz de yok. Ama spekülatörlere karşı bu kadar geniş tüketici kitlemizi korumak da bizim görevimiz. Tabii ki hayvan sayısını artıracağız, ırk ıslahlarını yapacağız ve hayvancılıkta ulaşmamız gereken hedefleri yakalamış olacağız. Son bir şey daha söyleyeyim. Enflasyonla ilgili bir diğer sıkıntı, tarla ile raf fiyatı arasındaki uçurum. Bu konu bakanlık olarak önümüzde olan bir konu. Çok ciddi farklılık var. Tarlada eli nasırlı, güneşin altında kavrulan çiftçinin gönderdiği ürün ile pazarda satılan ürün arasındaki uçurum, mutlak surette bir çözüm yoluna kavuşmalıdır. Bu haksız kazanç mutlaka önlenmelidir. Üreticinin bizzat ürünü ortaya çıkartarak elde edemediği, hayal dahi edemediği bir fiyata satıp hem tüketiciye, hem de enflasyonun yükselmesine etki eden unsurlarla önümüzdeki dönem mücadele edeceğimizi bilmenizi istiyorum.”

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.