Bakanlar zor da olsa yemin etti

Bakanlar zor da olsa yemin etti

Seçim hükümetindeki 11 bağımsız bakan, tartışmaların ardından yemin ederek göreve başladı

A+A-

 TBMM Genel Kurulu'nda seçim hükümetinin bağımsız üyelerinin yemin etmesi ile ilgili yaşanan sorun, TBMM Başkan Vekili MHP'li Koray Aydın'ın tekrar yaptığı oylama ile aşıldı ve 11 bağımsız bakan yemin etti.

Haziran'daki seçimlerin ardından geçen 45 günlük sürede koalisyon hükümeti kurulamaması üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçim kararı vermiş ardından görevlendirdiği AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından geçen hafta Cuma günü kurulan hükümette 11 bağımsız bakan yer almıştı.

AKP'nin çağrısı ile Suriye-Irak tezkereleri için olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu'nda seçim hükümetinin bağımsız üyelerinin yemin etmesi gündeme geldiğinde kriz çıktı.

CHP'nin açtığı usul tartışmasının ardından, oturumu yöneten Başkan Vekili Aydın, bakanların kürsüye gelerek yemin etmesini istedi. Bunun üzerine CHP bakanların AKP ile bağlarını sürdürdükleri ve bağımsız olmadıklarını savunarak, yemin edemeyeceklerini savundu.

Aydın'ın bakanların yemin etmesi gerektiği yönündeki tutumunu oylamaya sunması üzerine ise AKP karşısında sayısal çoğunlukta olan muhalefet karşı oy kullandı. Çıkan sonuca AKP'nin itiraz etmesi üzerine ise Aydın oturuma birkaç kez ara vererek, oylamayı yenilemek zorunda kaldı.

Elektronik oylamada da sağlıklı sonuç alınamaması üzerine bir kez daha el kaldırılarak oylama yapıldı. Son yapılan oylama sonucu bakanların yemin etmesi karara bağlandı.

Oylamanın ardından milletvekilleri arasında kısa süreli arbede de yaşandı.

Genel Kurul'da seçim hükümetinde yer alan ve milletvekili olmayan Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Çalışma Bakanı Ahmet Erdem, Aile Bakanı Ayşen Gürcan, Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Tarım Bakanı Kutbettin Arzu, Gümrük Bakanı Cenap Aşçı, Kültür Bakanı Yalçın Topçu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin yemin etti.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.