Bank Asya QIB ortaklığı olmadı

Bank Asya QIB ortaklığı olmadı

Bank Asya'nın Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık için başlattığı münhasır görüşmeler sona erdi

A+A-

Bank Asya'nın Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık için başlattığı münhasır görüşmeler sona erdi

Konuya yakın üst düzey bir Katarlı bankacı münhasır görüşmelerin sonlandığını belirterek, "QIB, Türk bir varlığa fazla para ödüyor olarak görünmek istemiyor" diyerek, Commercial Bank of Qatar'ın Alternatifbank'ta hisse alımının yüksek çarpanla gerçekleştiğini ve bunun Katar'da bir hassasiyet yarattığını kaydetti.

Alternatifbank'ın geçen sene yüzde 70.84'ünün Commercial Bank of Qatar'a satışında 2 olan çarpan değeri son dönem satışı gerçekleşen banka ortalamalarının üzerinde gerçekleşmişti.

Katarlı bankalar, ülkedeki yoğun rekabetin etkisiyle daralan karlarını artırmak için Körfez bölgelerinin dışına açılırken, Türkiye de bu kapsamda hedef ülkelerden biri konumunda yer alıyor.

Bank Asya Mart'ta QIB ile stratejik ortaklık kurulması amacıyla münhasır görüşmelere başladığını açıklamıştı. Banka daha sonra 11 Haziran'da ise, stratejik ortaklık tesisi için finansal danışman olarak Goldman Sachs'ı yetkilendirdiğini duyurmuştu.

Bank Asya, QIB ile stratejik ortaklık görüşmelerinin sonlandırıldığı haberini teyit etmezken, QIB konu hakkında yorum taleplerine dönüş yapmadı.

Bir kaynak, "QIB ile görüşmeler sonlandı. 17 Aralık'tan sonra Bank Asya zor bir dönem geçiriyor. Ziraat Bankası ile görüşmeler yürütüyor" dedi.

Ziraat Bankası, üç kamu bankasının katılım bankası kurma planları kapsamında çalışmalarını bir yılı aşkın bir zamandır yürütüyor.

Kaynaklar Ziraat Bankası'nın katılım bankası kurma çalışmaları kapsamında Bank Asya ile ilgilendiğini belirterek, görüşmelerin henüz resmi düzeyde olmadığını kaydetti.

Ziraat Bankası ise konu hakkında bir yorum yapmadı.

Haberin ardından Bank Asya hisseleri taban fiyat olan 1.36 lirayı gördükten sonra saat 1614'te yüzde 7.28 düşüşle 1.40 liradan işlem görüyordu. Bir bankacılık analisti düşüşün haberin etkisiyle olduğunu belirterek, "Görüşmelerin sonlanmasını Bank Asya için olumsuz bir gelişme olarak görüyoruz" dedi.

17 ARALIK SONRASI ZOR BİR SÜREÇ BAŞLADI

Bank Asya, 17 Aralık'ta başlatılan yolsuzluk iddiaları operasyonunun ardından hükümet ve Gülen cemaati arasındaki gerilimde cemaate yakın banka olarak değerlendirilmiş ve bankadan mevduat çıkışı olmuştu.

17 Aralık sonrası zor bir sürece giren Bank Asya, bu gelişmelerin ardından sermayesini nakit yüzde 33 artışla 1.2 milyar liraya çıkarma kararı alırken; Mart sonunda yaptığı açıklamada ise, sermaye artırımına QIB ile oluşabilecek yeni ortaklık yapısına göre karar verileceğini belirtmişti.

Bank Asya son olarak 6 Haziran'da, iştirak ve bağlı ortaklıkları ile ilgili potansiyel satış fırsatlarının belirlenmesi, alıcı gruplarla görüşmelerin yapılması ve konu ile ilgili çalışmaların yürütülmesi için genel müdürlüğe yetki verdiğini açıklamıştı.

Bu kapsamda banka dün bağlı ortaklığı Tuna Gayrimenkul'deki ve Nil Yönetim Hizmetleri'ndeki paylarının tamamını toplam 132.1 milyon liraya satışı için protokol imzaladığını duyurdu. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.