Bank Asya zarar rakamını açıkladı

Bank Asya zarar rakamını açıkladı

Bank Asya 2015 ilk çeyrekte 5.87 milyon TL zarar açıkladı, 2014 ilk çeyrek 40.8 mln TL kardı

A+A-

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)tarafından Mayıs sonunda devralınan Bank Asya 2015 ilk çeyrekte 5.87 milyon lira zarar açıkladı. Banka 2014 yılı ilk çeyrekte 40.8 milyon lira net kar açıklamıştı.

Bankanın KAP'a açıkladığı mali tablolara göre, 2014 sonunda zararı ise 813 milyon liraydı. Bankanın toplam aktifleri ilk çeyrek sonunda 11.97 milyar lira olurken, bu rakam 2014 ilk çeyrekte 23.2 milyar liraydı. Bankanın toplam aktif büyüklüğü 2014 sonunda ise 13.7 milyar lira olarak gerçekleşmişti.

Bank Asya, 17 Aralık 2013'te Gülen cemaatinin hükümeti polis ve yargı gibi kurumları ele geçirerek devirmeye teşebbüs ettiğini söyleyen dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmiş, bu süreç sonrasında da bankanın finansal göstergeleri bozulmaya başlamıştı. Fethullah Gülen ise resmi web siteleri üzerinden, süreçle ilgisinin olduğu yönündeki iddiaları yalanlamıştı.

Bu süreçten sonra bankanın finansal göstergeleri çok ciddi bir çöküş yaşamıştı. Son olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Mayıs sonunda, Bank Asya'nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesine karar vermişti.

Kanuna göre, bir bankanın TMSF'ye devrinin ardından, Bankacılık Kanunu'nun 107'inci maddesi uygulanmaya başlıyor. Buna göre; Bankacılık Kanunu'nun 71'inci maddesi kapsamında temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi kendisine devredilen bankaların, mali bünyelerinin güçlendirilmesi, yeniden yapılandırılması, devri, birleştirilmesi ve satışı ile ilgili sürecin, devrin yapıldığı tarihten itibaren üç aylık ek süre ile birlikte en geç bir yıl içinde tamamlanması gerekiyor.

Bu süre içinde devir, birleşme veya satışın tamamlanmaması halinde Fonun talebi üzerine Kurul'un bankanın faaliyet iznini kaldırma hakkı bulunuyor.

 

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.