Bank Asya'nın 2 şubesinde inceleme

Bank Asya'nın 2 şubesinde inceleme

Bank Asya'da yurt dışına yapılan şüpheli işlemlerde adresin Erbil şubesi ve Hindistan'daki temsilciliği olduğu iddia edildi

A+A-

Bank Asya'da yurt dışına yapılan şüpheli işlemlerde adresin Erbil şubesi ve Hindistan'daki temsilciliği olduğu iddia edildi.

Hükümete yakınlığı ile bilinen Star Gazetesi'ndeki habere göre imtiyazlı ortaklarını gizlediği için geçen hafta yönetimine el konulan Bank Asya'da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu'nun (TMSF) yaptığı detaylı incelemelerde bankanın usulsüz para trafiği de ortaya çıkmaya başladı.

2.1 milyar lira batık kredisi bulunan ve 3 milyar liralık da Bankacılık Kanunu'na aykırı kredi verilen Bank Asya'da gözler yurt dışı işlemlerde. Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun da (MASAK) şüpheli işlemlerin kontrolünü yaptığı öğrenilen Bank Asya'da yurt dışından gelen paralar ve yurt dışına her şubeden giden transferler mercek altına alındığı öğrenildi.

İstanbul, Bursa ve Ankara'daki şubelerindeki şüpheli işlemlerinin yurt dışındaki adresinin de bankanın Erbil şubesi ile Hindistan'daki temsilciliğinin olduğu belirtildi. BDDK'nın, Irak'tan ilgili bankacılık otoritelerinden Bank Asya'nın Erbil şubesi hakkında bilgi talep edeceği, aynı uygulamayı da temsilciliğin bulunduğu Hindistan'la yürüteceği öğrenildi.

Afrika da inceleniyor

Bank Asya'nın yurt dışı para trafiğinde ayrıca Afrika'nın da duraklardan biri olduğu kaydediliyor. Bank Asya'nın 2009 yılında ortak olduğu ve beş yıl sonra elden çıkarılan Afrika'da faizsiz bankacılık faaliyetleri yürüten Senegal merkezli Tamweel Africa Holding SA ile olan para transferlerinin de detaylı analiz edildiği belirtildi.

Denetimlerde hangi şubelerin yurt dışı ile ilgili daha çok işlem yaptıklarına bakıldığını belirten konuya yakın bir kaynak, dün Star'a yaptığı açıklamada, ilk sonuçlara göre İstanbul, Bursa ve Ankara'daki belli şubelerden yurt dışına daha fazla para transferi olduğunun görüldüğünü belirtmişti. Aynı kaynağın verdiği bilgiye göre, bu şubelerden yurt dışına yapılan para transferleri 'paralel'in okul ve şirketlerinin olduğu ülkelere yapıldı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.