Banka battı demek artık suç değil

Banka battı demek artık suç değil

Bugün'de yer alan habere göre Sermaye Piyasası Kanunu'nda yapılan değişiklikle, artık bu tür durumlarda menfaat şartı aranacak

A+A-

Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayanlara ceza verilmesi kendisine ya da bir başkasına menfaat sağlama şartına bağlanıyor.

Bugün'de yer alan habere göre Değişikliğin yasalaşması halinde isteyen istediği banka hakkında menfaat sağlamamak kaydıyla her türlü iftirayı atabilecek, ‘şu banka battı’ şeklinde haber yapabilecek. Böylelikle, örneğin borsadaki bir şirket ya da bankayla ilgili spekülatif haber yapan bir gazeteciye menfaat sağlamadığı gerekçesiyle ceza verilemeyecek. 

Tasarının 46. Maddesiyle SPK’nın ‘bilgi suistimali’ başlıklı 106’ncı ve ‘piyasa dolandırıcılığı’ başlıklı ve 107’nci maddelerinde değişiklik yapılıyor.

Sermaye piyasası araçlarıyla ilgili yalan veya yanıltıcı haber yapmanın cezasının alt sınırı hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildiği gerekçesiyle 2 yıldan 3 yıla çıkarılıyor. Değişiklikle yalan, yanlış veya yanıltıcı haber yapanların doğrudan veya dolaylı olarak menfaat elde edip etmediklerinin tespit edilmesi ilave bir unsur olarak maddeye ekleniyor.

Gerekçe olarak da ‘suçun somut olay bazında tespitinin güç olduğu’ gösteriliyor. Ancak, menfaat şartıyla suçu işleyenler koruma altına alınıyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.