Banka bilançolarına BDDK makyajı

Banka bilançolarına BDDK makyajı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yeniden yapılandırma yönetmeliğini kabul etti ve karar Resmi Gazete'de yayınlamasıyla yürürlüğe girdi. 

A+A-

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yeniden yapılandırma yönetmeliğini kabul etti ve karar Resmi Gazete'de yayınlamasıyla yürürlüğe girdi. 

Resmî Gazete’de yayımlanan Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırıldı ve aynı maddeye aşağıdaki sekizinci ve dokuzuncu fıkralar eklendi. Alınan kararlar şöyle:

1) Düzenleme ile Grup 2 kredilerinin izleme süresi 1 yıldan 3 aya indirildi. 

2) Birinci Grup altında izlenen ve borçlusu finansal güçlük içinde olmayan kredilerin sözleşme koşullarının değiştirilmesi ve/veya kısmen veya tamamen yeniden finanse edilmesi, yeniden yapılandırma kapsamında değerlendirilmeyecek ve bunlar Birinci Grup altında izlenmeye devam edilecek.

TEB yatırım Banka Analisti Övünç Gürsoy, BloomberHT' ye karara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"İki önemli gelişme var.Birincisi grup 2 kredilerin sınıflandırılamsıyla ilgili. Bnakalar normalde 1 yıl grup 2 kredileri izliyorlardı. Şimdi kredinin grup 2'den grup 1'e geçmesi için 3 ay yeterli olacak. Bankalar grup 2'den grup 1'e daha kolay transfer yapabilecek. Dolayısıyla grup 2 'de yaırdıkları yüksek karşılıkların çözülmesi anlamına geliyor. Ayrıca karlılığın destekleneceği anlamına geliyor"

"Eski düzenlemede kredinin grup 1'e atılması için ana paranın yüzde 10'unu ödenmesi gerekiyordu.Şimdi o şart da aranmıyor. Bu da olumlu bir gelişme"

"Ayrıca bonolarda faizler yukarı çıkmıştı. Dolayısıula yeniden değerleme zararları oluştu bankalarda. BU zararlar normalde öz kaynak altında değerlendiriliyor. BDDK diyor ki biz bu zararları hesaplamada dahil etmeyeceğiz. Bu da çok pozitif" (BloombergHT)

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.