Bankalar Birliği’nden BDDK’ya 'platform nedir' sorusu

Bankalar Birliği’nden BDDK’ya 'platform nedir' sorusu

Türkiye Bankalar Birliği, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun döviz işlem platformu kısıtlamasına dönük kararıyla ilgili olarak netleştirme talebinde bulundu.

A+A-

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, önceki hafta aldığı bir karar ile bankaların Döviz işlem platformları üzerinden yaptırdığı işlemlere yönelik bir sınırlama getirmişti. Bu çerçevede, bankaların platformlar üzerinden gerçekleştirdiği işlemlerini şube, hazine ve mobil bankacılık uygulamalarına yönlendirmeleri istenmişti.

Gelen bu sınırlamanın ardından Türkiye Bankalar Birliği BDDK’ya yönelik olarak netleştirme talebinde bulundu. Bloomberg HT tarafından görülen TBB yazısında şu noktaların altı çizildi:

“Bir üyemizden alınan başvuru üzerine düzenlemeye ilişkin tereddütler ile döviz işlem kanallarının sınırlandırılmasının bankalar açısından yol alacağı operasyonel riskler üyelerimiz ile değerlendirilmiştir.

Yapılan görüşmede, teknolojik gelişmelerde bankacılık sektörünün öncü olduğu ve tüm iş alanlarında online işlemlerin giderek yaygınlaştığı bir ortamda müşteri davranışlarında geri dönülemez değişikliklerin yaşandığı belirtilmiştir. Halihazırda işleyen bir sistemin bankaların şubeleri ve hazine birimleri tarafından yapılması müşteri memnuniyetsizliklerine yol açacaktır.”

Yazıda uygulamanın kontrol endişelerini artıracağına da vurgu yapıldı.

TBB’nin yazısında çok uluslu şirketlerin döviz işlem platformları kullanmasının ana firmaları tarafından getirilmiş bir zorunluluk olduğu, birçok şirketin telefonla işlem yapma yetkisi dahi bulunmadığından, bu tip müşterilerin işlemlerini yurt dışındaki platformlara kaydırma riski bulundurduğuna da yer verildi.

Yazıda “İlgili platformlarda işlem yapmakta olan tüzel müşteri tabanı, bankaların standart kredilendirme prosedürleri dahilinde kur riskinden korunmak ve dış ticaret kaynaklı işlemlere aracılık etmek amacıyla belirlenmektedir” denildi.

BDDK'ya 6 soru iletildi

Türkiye Bankalar Birliği, bu bağlamda BDDK’ya 6 soru ileterek bu konularda netleşmenin sağlanması amacıyla toplantı talebinde de bulundu.

TBB’nin BDDK’ya yönelik soruları şöyle:

1- İlgili yazıda belirtilen müşterilerin direkt erişiminde olan yabancı para işlem platformları kapsamına hangi tür platformların dahil olduğu,

2- Yabancı para platformlarından yapılan işlemlerdeki para birimi kısıtı, sadece bir bacağı Türk Lirası olan işlemleri mi kapsadığı,

3- Bu talimat ile bankaların bu platformları platformlar üzerinden kur risklerini gidermek amacıyla işlem yapan tüzel kişilerin işlemlerinin kısıtlanmasının gündeme gelip gelmeyeceği,

4- Platform kısıtlamalarına sadece spot işlemler mi dahil yoksa tüzel kişilerin hedge amaçlı yapmış olduğu vadeli işlemlerin de dahil olup olmadığı,

5- Çok uluslu şirketlerin kullandığı 3. partiler tarafından işletilen birden fazla bankanın fiyat sağlayıcısı olduğu çoklu fiyat sağlayıcı platformların da düzenleme kapsamında olup olmadığı,

6- Çoğunlukla çok uluslu şirketlerin kullandığı yerel bankaların tek fiyat sağlayıcı olduğu platformların da düzenlemeye dahil mi olup olmadığı.

Bloomberg HT’nin edindiği bilgilere göre, düzenleme ağırlıklı olarak katılım bankalarından birinin işlem platformu üzerinden geçen işlemlere dönük olarak gerçekleştirilmişti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler