Bankalar kredi faizini nasıl belirliyor

Bankalar kredi faizini nasıl belirliyor

Merkez Bankası'nın yayınladığı çalışmaya göre bankalar kredi faizlerini ayarlarken BIST Repo Piyasasında oluşan ‘piyasa’ faizini dikkate alıyor

A+A-

Merkez Bankası’nda son yayınlanan çalışma tebliği Merkez Bankası’nın faizleri ile kredi ve mevduat faizleri arasındaki ilişkiyi irdeliyor. Çıkan sonuç, bankalar kredi faizlerini ayarlarken BIST Repo Piyasasında oluşan ‘piyasa’ faizini dikkate alıyor.

2010 yılında faiz koridoru uygulamasına geçen bu koridoru da geleneksel olmayan ‘yenilikçi’ bir yorumla uygulamaya koyan Merkez Bankası’nın resmi politika faizlerinin etkisi zayıfl amış durumda.

Araştırmada değinilmeyen ama ortaya konulan sonuçlarla çıkan bir mesaj da şu anda koridorun üst sınırının fiili politika faizi işlevi gördüğü. Merkez Bankası ekonomistlerinin son yayınladığı çalışma tebliği oldukça dikkat çekici. Son dönemde tartışılan ‘faiz’ meselesinde Merkez Bankası’nın faizlerinin nerede durduğunu ve hangi faizin işlevsel olarak daha önemli olduğunu irdeliyor.

MB Başekonomisti Hakan Kara, ekonomistler Mahir Binici ve Pınar Özlü’nün araştırmasında özetle “Para politikasının bankacılık sistemine aktarımı açısından resmi faizlerden ziyade fiili faizler öne çıkmaktadır.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.