Bankalara 600 milyon euro ek kaynak

Bankalara 600 milyon euro ek kaynak

Visa International, iştiraki Avrupa merkezli Visa Europe'u toplam 21,2 milyar euroya bünyesine katması Türk bankalarına 600 milyon euro ek kaynak sağlayacak

A+A-

Visa International, iştiraki Avrupa merkezli Visa Europe'u toplam 21,2 milyar euroya bünyesine katması Türk bankalarına 600 milyon euro ek kaynak sağlayacak.

Haftalık Ekonomist Dergisi'nde yer alan habere göre Kasım ayında yapılan açıklamaya göre 16,5 milyar euroluk satın alma işleminin toplam bedeli, bu işlemin gerçekleşmesinin ardından dördüncü yılın sonunda ödenecek 4,7 milyar Euro ile birlikte 21 milyar Euro'yu aşacak.

Satış işleminin 2016 üçüncü çeyrekte tamamlanması bekleniyor. İki şirket 2007 yılında ayrılmışlardı. 38 ülkede 3 binden fazla banka ile çalışan Visa Europe'un Avrupa çapında 500 milyondan fazla Visa logolu kartı bulunuyor. Yıllık 18 milyar adetlik kart işlemine aracılık eden Visa Europe'un yıllık işlem hacmi ise 1,5 trilyon Euro'yu aşıyor.

Visa'nın dünyada artan rekabet nedeniyle bu iki şirketi tekrar birleştirme yönünde karar aldığı biliniyor. Visa, Türkiye'deki ödeme sistemleri faaliyetlerini de halihazırda Visa Europe üzerinden yönetiyor. Konuştuğumuz bir bankacı bu satış işleminin Türk bankalarına önemli bir nakit girdi sağlayacağını ifade ediyor.

Çünkü üyelik sistemiyle çalışan Visa Europe'nin en büyük üyeleri arasında Türkiye bankaları da var. Türkiye, Visa Europe'nin en büyük dört pazarından biri konumunda. Hatta Yapı Kredi Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer Özelgin, Visa Europe'nin yönetim kurulunda yer alıyor.

Türkiye'de Visa ile en büyük iş yapan bankaların Yapı Kredi, Akbank, İş Bankası, Garanti Bankası olduğu belirtiliyor. Diğer bankaların da Visa'ya üyeliğinin olduğu kaydediliyor.

Bir bankacının yaptığı hesaba göre, Türk bankalarına bu satıştan tahminen 500-600 milyon Euro pay düşecekmiş. Yani TL bazında bakıldığı Türk bankalarına 1,9 milyar TL'ye varan bir nakit girişi yansıyacak. Bu rakamdan aslan pastasını ise yaklaşık yüzde 30 payla en büyük hacimli banka olan Yapı Kredi alacakmış. Bu da basit hesapla yaklaşık 200 milyon Euro yapıyor.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.