Bankaların sorunlu kredileri iki katına çıkabilir

Bankaların sorunlu kredileri iki katına çıkabilir

S&P Türk bankalarındaki sorunlu kredi miktarının önümüzdeki 12-18 aylık dönemde ikiye katlanmasını beklediğini açıkladı

A+A-

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türk bankalarındaki sorunlu kredi miktarının önümüzdeki 12-18 aylık dönemde ikiye katlanmasını ve Türk bankalarının kredilerdeki toplam zararının son dönemdeki ortalama yüzde 1.4'ten yüzde 2.5 seviyesine kadar yükselmesini beklediğini belirtti.

S&P dün yayınladığı Türkiye raporunda ülke ekonomisinin 2019'da yüzde 0.5 daralacağını, 2020 yılındaysa yüzde 3-4 seviyelerinde ılımlı bir büyüme hızı yakalanabileceğini öngördü.

S&P raporunda "Bankacılık sektöründeki takipteki kredi oranının (NPL) Eylül 2018'deki yüzde 3.5'ten yaklaşık yüzde 6'ya yükselerek, "Gelecek 12-18 ayda ikiye katlanmasını bekliyoruz" denildi.

Raporda sorunlu kredi tanımına 'yeniden yapılandırılan' kredilerin de eklenmesi durumunda, bu oranın S&P'nin baz senaryosu kapsamında çoktan yüzde 10'u geçmiş bulunduğu ve bunun gelecek yıl yüzde 20'ye kadar yükselebileceği de belirtildi.

Raporda, "Çünkü ekonomideki yavaşlama, kaldıraçlı olarak alınan risklerin düşürülmesi, TL'de devam eden değer kaybı ve yükselen faizlerin, gelecek 12-18 ayda varlık kalitesinde yük olmaya başlayacağını tahmin ediyoruz" denildi.

RASYOLAR

Türkiye'deki düzenlemelere göre yeniden yapılandırılan kredilerin NPL olarak sınıflandırılmadığına dikkat çeken S&P, bu nedenle NPL rasyosunun düşük seyrettiğini ve diğer ülkelerle karşılaştırmanın doğru olmayacağını belirtti.

S&P kredi zararlarının izlenmesi için bankaların ayırdığı yeni kredi zarar provizyonlarının faydalı bir gösterge olduğunu ifade etti.

Buna göre S&P 2012-2015 yılları arasında yüzde 1.4-1.5 aralığında bulunan kredi zararlarının toplam kredilere olan oranının 2018'de yüzde 2.4'e çıkacağını, 2019 ve 2020'de yüzde 2.5 olacağını tahmin ediyor.

ÖZSERMAYE KARLILIĞI BASKI ALTINDA

S&P ekonomideki daralma nedeniyle bankaların özsermaye kârlılığının da baskı altında kalacağını tahmin ediyor.

Raporda, "Artan fonlama ve kredi maliyetleri ve daralan hacimler nedeniyle marjların 12-18 aylık dönemde baskı altında kalacağını tahmin ediyoruz" denilerek bu yıl aynı kalması beklenen kâr marjının 2019'da daralacağı ifade edildi.

Bankaların fonlama pozisyonlarının da, 2019-2020 döneminde yeni kredilerin yavaşlayarak tasarruflardaki artışın altına inmesiyle birlikte daha fazla bozulmasının beklenmediği ifade edildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.