Başçı: Türkiye için 2 risk

Başçı: Türkiye için 2 risk

MB Başkanı Başçı, Türkiye için 2 riske dikkat çekti: ABD Merkez Bankası Fed'in politikasını normalleştirmesi ve tarım

A+A-

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2015 yılı para ve kur politikası toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda iki riske dikkat çeken Başçı, bunlardan birini ABD Merkez Bankası Fed'in politikasını normalleştirmesi olarak belirtirken, diğer risk olarak da tarımı işaret etti.

Para politikasında sıkı duruşun devam edeceğini ifade eden Başçı, bugün açıklanan büyüme verisiyle enflasyona herhangi bir baskı olmayacağının teyit edildiğini söyledi.

Büyümenin 2015 yılında daha yüksek seviyelerde gerçekleşeceğinin öngörüldüğü bilgisini paylaşan Başçı, 2015 başında yatırımlarda artış beklediklerinin açıkladı.

Başçı'nın konuşmasından satırbaşları şöyle:

- Petrol fiyatlarından enflasyonu düşürücü bir etki gelecek, bunu fırsat bilip enflasyonu yüzde 5'e düşürmek için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Petroldeki 10 dolarlık düşüş enflasyonu 0,4-0,5 puan düşürüyor

- Gelecek yıl dış dengede belirgin iyileşme bekliyoruz. Enflasyon yıl sonunda yüzde 8,9'un altında olabilir. Enflasyon düşecek diye para politikasını hemen gevşetmeyeceğiz. 2015'in ilk dört ayında enflasyonda kuvvetli düşüş mümkün

- Türkiye için zorluklar Fed'in politika normalleştirmesi ve Tarım-Gıda fiyatları. Üçüncü çeyrekte tarımın ağırlığı GSYH'da yüksek; tarım 3. çeyrekte GSYH'nin beklentilerin altında kalmasındaki en önemli faktörlerden biri.

- Dış dengedeki sürekli ve kademeli iyileşme sevindirici. 2015'te dış dengede belirgin iyileşme bekliyoruz.

- İçdengede bugünkü büyüme verilerine de baktığımızda buradan da enflasyona herhangi bir baskı baskı gelmeyeceği teyit edildi.

- Dünyadaki düşük faiz oranı Türkiye için avantaj. Düşük faiz ortamında mümkün olduğu kadar basiretli borçlanma konusuna çaba göstermeliyiz. 

- Enflasyonun bu yıl yüzde 5'in oldukça üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Ancak ilk bulgular yüze 8-9'ların altında olacağı yönünde.

- Para politikasında sağlam duruşumuzu sürdüreceğiz.

- Riskler iki taraflı. Sıkılaşma ve normalleşme erken olabileceği gibi geçte olabilir. Erken olursa ne yapacağımızı gösterdik. Geç olursa bu toplantıda ne yapacağımızı biraz göstereceğiz. 

- Risklerden biri Fed'in politikasını normalleştirmesi. Bu konuda hazırlıklarımız tamam, bir endişe yok.

- Diğer risk tarım. GSYH'nin beklentilerin altında gelmesinin en önemli nedenlerinden biri tarım hasılasındaki düşüş. Bu enflasyonu da yukarı yönlü etkiliyor. 

- Tarım fiyatlarındaki artış geçici değilse çaba göstermemiz gerekecek. Gıda ile ilgili dün yayınlanan Başbakanlık genelgesi çok önemli. 

- 2015 Ocak-Nisan enflasyonunda kuvvetli bir düşüş mümkün.

- Hava şartları kötü gitmeye devam ederse, komite gerekli önlemleri almaya devam edecektir.

- Fed sıkılaşmayı ertelerse ne yapacağız, o zaman hazırız, hiçbir problemimiz yok.

- Kurların istikrarlı olmasını istiyoruz, aşırı oynaklık arzu etmiyoruz. Aşırı oynaklığı engellemek için epey araç geliştirdik. Bunların hepsini gerektiği zaman kullanabiliyoruz. Mali disiplin, TL'ye değer kazandıracak yönde hareket ediyor. 

- Günlük oynaklık önemli değil, onlar dalgalanmadır. Asıl istikrarı belirleyen TL varlık arzıdır. Onun için de basiretli borçlanma diyoruz.

- Enflasyon görünümünde belirli bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutacağız.

- Likidite politikasında sıkılaşma, uzun vadeli faizler üzerinde düşürücü etki yaptı.

- Gıda dışı enflasyonla birlikte gıda enflasyonunda 2015 yılında önemli ölçüde değişeceği öngörülmektedir.

- Bütün faktörler enflasyonu düşüreceği yönde, aralık verisi ikna edici olacaktır.

- Düşük faiz ortamında basiretli borçlanma, dengeli büyüme, gelir dağılımı ve istihdam için faydalı olacaktır.

- Yüzde 15 kredi büyümenin sürdürülebilir olduğunu uzun zamandır düşünüyoruz. Kredilerin niteliği tüketici finansmanından üretim finansmanına yönelerek iyileşmektedir. 

- Şubattan bu yana ticari kredi büyüme hızı tüketici kredisi büyüme hızının üzerinde seyretti. 2015 yılı ilk çeyrekte yatırımlarda bir miktar artış olabilir.

- 2015 yılında dengeli büyüme gerçekleşebilecek. 2015'te ihracat odaklı büyüme hız kazanacak. Tüketim talebi ılımlı seyredecek. 

- Borçlanma istikrarı için araçlar, çekirdek yükümlülüklerin desteklenmesi, rezerv opsiyonları, döviz depo piyasası, döviz alım-satımları.

- Rezerv biriktirme hızımızı döviz alım-satımları ile ayarlıyoruz. En son adımla rezerv biriktirme hızımızı biraz azaltmış olduk. Döviz rezervlerinin ithalatı karşılama oranı iyi görünüyor. 

- Rezervlerin kısa vadeli dış borçları karşılama oranı şu anda yüzde 90'lar civarında. En çok eleştiri aldığımız konu bu, yüzde 100'ün üzerinde olsun deniyor.

- Rezervlerin kısa vadeli dış borçları karşılama oranı dış borç vadelerinin uzaması ile önemli ölçüde iyileşecek.

- 2015 yılında finansal istikrar açısından oyun planımız bu. Dengesiz büyümektense, dengeli ve daha ılımlı büyüme iyi. 

- 3'üncü çeyrekte tüketim ve yatırımda çok hafif bir toparlanma işareti var. 4. çeyrekte belki bir miktar daha iyi olacak ama 2015'te bizi rahatlatacaktır.

- Kısa vadeli borçlanmada ne kadar kayma olursa o kadar iyi, bir adım atacağız ve izleyeceğiz. TL tasarruf mevduatı yüzde 10'un üzerinde artıyor, bu iyi haber. 

- Tasarruf ılımlı bir şekilde artıyor.

- Kurlarla ilgili bir tahmin vermiyoruz, ama gelişmeleri izliyoruz. Kur konusunda varsayımlarımız var, istikrarlı olmasını istiyoruz.

- Zorunlu karşılıktaki ayarlamaları ROK ile telafi edeceğiz.

- Dengeli büyüme için dış talep çok önemli, zayıf olması bizim için bir zorluk oluyor.

- Büyüme oranları 2015'ten itibaren yukarı yönde gidebilir.

- Tarımda kuraklık tek problem değil. Tüketici ile üretici fiyatları arasındaki makas çok önemli. Hal kanunu biraz olumlu etkiledi ama istenen seviyede değil.

- ABD istihdam verisinden sonra çok ciddi oynaklık artışı oldu. O oynaklığa karşı rezerv biriktirme için çok uygun bir ay olmayabileceğini düşünerek döviz satımını 40 milyon dolara çıkardık.

- Merkez Bankası olarak büyümenin daha hızlı olmasını arzu ederiz. Büyümenin ön şartının fiyat istikrarı olduğunu söylüyoruz.

- Gelecek yıldan itibaren büyüme potansiyelimiz ve oranlarımız artabilir.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.