Başkanlık açıklaması piyasaları bozdu

Başkanlık açıklaması piyasaları bozdu

1 Kasım'da tek parti iktidarının çıkması ile piyasalarda yakalanan pozitif hava AKP'den gelen "başkanlık" açıklaması ile bozuldu

A+A-

Seçim sonuçlarının tek parti iktidarına işaret etmesiyle oluşan iyimserliğin hemen ardından hükümet kanadından başkanlık sistemine yönelik gelen açıklamalar piyasaya negatif yansıdı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, başkanlık sistemi konusunu yeni anayasa kadar önemli gördüklerini belirterek, bunun "vazgeçemeyecekleri konulardan bir tanesi" olduğunu söyledi.

Analistler ortaya çıkabilecek yeni siyasi tartışmaların hükümetin odak noktasını ekonomiden kaydırabileceği endişelerinin uzun vadede olumsuz etki yaratabileceğini belirtiyor.

Bu sabah saat 0907 itibariyle 2.8240/2.8280 seviyesinde olan dolar/TL, 2.8470'e kadar yükseldikten sonra saat 1346'da 2.8381/.8390 seviyesinden işlem görüyor.

Öte yandan sabah hafif pozitif açılış yapan BIST-100 endeksi ise ilk seansı yüzde 0.72 düşüşle 83,095 puanda tamamladı.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Yapılan açıklamalar TL cinsi varlıklarda negatif etki yarattı. BIST-100 endeksi 0.7 değer kaybetti. TL ise dolar karşısında yüzde 1 civarında değer kaybetti. Açıklamaların ardından dolar alımları başladı" dedi.

Başkanlık sisteminin de yeni anayasa ile bağlantılı bir konu olduğunu belirten Akdoğan, "Bu sistem bize dar geliyor. Yeni anayasa Türkiye'nin büyümesi için ne kadar önemli ise başkanlığı da böyle önemli bir konu olarak görüyoruz. Bunun çerçevesi önemli, farklı modeller var. Türkiye'ye özgü, Türkiye'nin şartlarını gözeten bir şekilde bir noktada uzlaşılabilir diye düşünüyorum. En azından bir çaba gösterilir. Bu da bizim vazgeçemeyeceğimiz konulardan bir tanesi" dedi.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.