Başkanlık sisteminde değişiklik mi yapılacak

Başkanlık sisteminde değişiklik mi yapılacak

Türkiye'de bir yıldır uygulanan başkanlık sisteminde bazı değişiklikler olacağı yönünde güçlü sinyal ve açıklamalar çıkmaya başladı

A+A-

Türkiye'de bir yıldır uygulanan başkanlık sisteminde bazı değişiklikler olacağı yönünde güçlü sinyal ve açıklamalar çıkmaya başladı. İktidar partisi ve ortağı ile muhalefette özellikle yerel seçimlerden sonra bu konuda bazı açıklamalar yapılmıştı.

Son olarak AKP Grup Başkanı Naci Bostancı "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin bir çalışma yapılıyor; rehabilite etmek aklın gereği," derken, Erdoğan ile Bahçeli'nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ndeki aksaklıkları görüşecekleri ileri sürüldü.

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 1'inci yılı ile ilgili,  "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin bir çalışma yapılıyor. O bize daha nesnel bir fikir verecektir. Biz bunu bir siyasi mesele olarak görmeyiz. Sistemi rehabilite etmek aklın gereğidir. Rehabilite konusunda çalışmalar sürüyor" dedi.

Bostancı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk 1 yılını Demirören Haber Ajansı'na (DHA) değerlendirdi. Sistem değişikliğiyle ilgili referanduma gidilirken, teorik planda tartışmalar yapıldığını hatırlatan Bostancı, "Temel yaklaşım şuydu; parlamenter sistem içerisinde etkin, hızlı bir şekilde yürütmenin hızlı çalışması mümkün olmuyor. Yürütme daha etkin bir şekilde yürüyor. Yasama, yürütme ve yargı birbirinden nispeten ayrılmış görünüyor. Diğer taraftan da Meclis, yasamaya ilişkin her tür müzakerenin yapıldığı temel konuların, yasaların konuşulduğu parlamento olma hüviyetini sürdürüyor. Bu hüviyeti daha da güçlendirmiş bir şekilde sürdürüyor" dedi.

Bostancı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin rehabilite edilerek yola devam edilmesi gerektiğine işaret ederek şöyle konuştu:

"Yeni sistemler, süreç içerisinde rehabilite edilerek, ilerlemek durumunda. Başlangıçta her şeyi öngöremezsiniz. Pratikte kimi problemler, aksamalar yaşanır. Bunları iyileştirerek yola devam etmek durumunda olursunuz. Bir dönem bakanlık sayısı 40'tı, şimdi 16'ya indi. 1 yıllık uygulama çerçevesinde buna bakmak lazım, bakanlıkların işleyişini değerlendirmek lazım, bürokrasinin performansını değerlendirmek lazım. Sahada bir etkinlik olduğunu görüyoruz. Bürokrasinin kendi iç işleyişi bakımından problemleri var mı? Görülmesi gereken hususlardan biri budur. Bir diğeri yasalar yapılırken, yürütmenin etki analizleri ile yasamanın milletin aklına ve beklentisine dayalı parametrelerini birleştirme işi çok önemli. Yasaları Meclis yapıyor. Yasama yaparken yürütmenin tecrübesinden, beklentilerinden faydalanmak durumundayız. Yasama ile yürütme selamsız, sabahsız iki güce dönüşmüş durumda değil."

"Problemler masaya yatırılıyor"

AK Parti Grup Başkanı Bostancı, 1 yılın ardından sistemle ilgili problemlerin çözümü noktasında çalışmaların yapıldığını belirterek, "Bir yıllık tecrübeyi masaya yatırıp, değerlendirerek, nerede problemler görüyoruz, gerçek bir analiz ile nerelerde rehabilite edilmeli, nerelerde mukayeseli bir üstünlüğü var, bunları görüp yola devam edeceğiz. Birtakım tartışma ve müzakereler var.

Bunların anlamını görebilmek için daha derinlemesine konuşmak lazım. Esasen öyle bir çalışma da yapılıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin bir çalışma yapılıyor. O bize daha nesnel bir fikir verecektir. Biz bunu bir siyasi mesele olarak görmeyiz. Sistemi rehabilite etmek, aklın gereğidir. Rehabilite konusunda çalışmalar sürüyor. Neticeye baktıktan sonra neler yapılacak daha net ortaya çıkacak" dedi.

Erdoğan ile Bahçeli sistemdeki aksaklıkları görüşecek

Öte yandan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ndeki aksaklıkları görüşeceği ileri sürüldü

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, Erdoğan,  Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK)  Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ndeki aksaklıkların araştırılması için talimat verdi.

Erdoğan’ın, G-20 zirvesi dönüşünde de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile sistemle ilgili DDK’n raporu ve 'yeni sistemin aksaklıkları, düzeltilmesi gereken yanlarını birlikte ele almak üzere görüşmek istediği' kaydedildi. Her iki parti liderinin de sistemin devamından yana olduğunun altı çizilirken, amacın sistemin güçlendirilmesi, yasama ve yürütmeyi güçlü kılabilmek için başta Meclis İç Tüzüğü olmak üzere uyum yasalarıyla ilgili de görüş alışverişinde bulunacağı ifade edildi.

23 Haziran'da gerçekleştirilen İstanbul seçiminin ardından muhalefet cephesinden gelen parlamenter sisteme dönüş ve anayasa değişikliği çağrılarının yapılmasının da masaya yatırılacağı kaydediliyor. MHP kanadında 31 Mart seçimleri öncesinde Bahçeli’nin "Bu sadece bir yerel seçim değil. Yerel yönetimlerle merkezi yönetim arasında birlik olmalı. Aksi halde yeniden parlamenter sistem tartışmaları başlar” dediği anımsatılırken, Bahçeli’nin bu söyleminde 'haklı çıktığı' da ifade ediliyor.

Kılıçdaroğlu çağrıda bulunmuştu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin ilk grup toplantısında parlamenter sisteme dönüş ve anayasa değişikliği çağrısında bulunmuştu. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.