Batının her şeyini satın alacağız

Batının her şeyini satın alacağız

İtalyan ressam Modigliani nü tablosunu 170.4 milyon dolara alan Çinli milyarder Yiqian'a göre binaları ve şirketlerinden sora sıra batının sanat eserlerinde

A+A-

Bir dönem Şanghay sokaklarında çanta satan, kazandığı parayla bir araba satın alarak taksiciliğe başlayan Yiqian ve sonrasında borsada gerçekleştirdiği riskli yatırımlarla 1.2 milyar dolar civarında bir servete kavuşan 52 yaşındaki Yiqian, eşi Wang Wei ile yaptığı astronomik sanat yatırımlarıyla gündemde.

Yiqian son olarak New York’ta Christie’s tarafından düzenlenen müzayedede 5 rakibini geride bırakarak şaheser olarak kabul edilen bir Modigliani tablosunu koleksiyonuna kattı. 9 dakika süren açık artırma sonunda Modigliani’nin eseri bir müzayedede satılan en pahalı 2’nci tablo oldu.

Yiqian’ın eşi Wei Wang, geçmişte yaptıkları gibi Modigliani tablosu için ödemeyi American Express kredi kartıyla yapacaklarını söyledi. Çinli çift, böylelikle kazandıkları uçuş milleriyle, kendileri, 4 çocukları ve 2 torunlarının bedava uçmayı sürdürmesini sağlayacak.

Batının her şeyini satın alacağız

Yiqian, Ming hanedanı döneminden kalan minik bir porselen kupa için 36.3 milyon dolar verdikten sonra da ödemeyi kredi kartıyla yapmıştı.

Modigliani tablosu için müzayedeye telefonla katılan Yiqian, o anda yaşananları ise New York Times gazetesine şöyle anlattı:

“Christie’s Hong Kong bürosundan bir kız benim için teklif veriyordu. Çok gergin olduğu için sürekli telefonu düşürüyordu. ‘Niye bu kadar gerginsin? Parayı veren benim ve hiç gergin değilim. Haydi satın al şunu’ dedim.”

Topladıkları eserleri Şanghay’da kurdukları 2 müzede toplayan çift, dünyanın sayılı müzelerine rakip olma iddiasında. Liu Yiqian, “Vatandaşlarım Batılı bir şaheseri görmek için artık Çin’i terk etmek zorunda değil. Bununla gurur duyuyorum. Batı’ya mesaj açık. Binalarını satın aldık. Şirketlerini satın aldık. Şimdi sanat eserlerini satın alacağız” dedi. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.