BDDK'dan Euroclear ve Clearstream'e muafiyet

BDDK'dan Euroclear ve Clearstream'e muafiyet

BDDK, Euroclear Bank ve Clearstream Banking isimli kuruluşların 5 Mayıs'ta uygulanmaya başlanan sınırlamadan muaf tutulmasını uygun gördü.

A+A-

BDDK, Euroclear Bank ve Clearstream Banking isimli kuruluşların 5 Mayıs'ta uygulanmaya başlanan sınırlamadan muaf tutulmasını uygun gördü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK), Euroclear Bank ve Clearstream Banking isimli kuruluşların 5 Mayıs'ta uygulanmaya başlanan sınırlamadan muaf tutulması uygun gördü.

BDDK'dan yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"Bilindiği üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 05.05.2020 tarihli ve 9010 sayılı Kararı ile
COVID-19 salgınıyla ilgili olarak ortaya çıkan olağanüstü koşullar ortadan kalkıncaya kadar uygulanmak üzere Bankaların, yurtdışındaki konsolidasyona tabi kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıkları ile yurtdışındaki  şubeleri de dahil olmak üzere, yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlara yapacakları TL plasmanlar, TL depo, TL repo ve TL  kredilerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal  özkaynaklarının %0,5’i ile sınırlandırılmasına karar verilmiştir.

Kurulca yapılan değerlendirme neticesinde, TL cinsinden tahvil ve  kira sertifikası işlemlerinin takas operasyonlarının olumsuz  etkilenmemesini ve TL cinsinden menkul kıymetlerin etkin ve verimli  bir şekilde işlem görmesini teminen, 20.05.2020 tarihli ve 9031 sayılı Kurul Kararı ile  sermaye piyasası mevzuatında tanımlanan Yabancı Merkezi Saklama Kuruluşları(YMSK) arasından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca(Kurum) belirlenecek olan kuruluşların, söz konusu  sınırlamadan muaf tutulmasına karar verilmiş ve bu karara istinaden Kurum tarafından Euroclear Bank ve Clearstream Banking isimli  kuruluşların söz konusu sınırlamadan muaf tutulması uygun görülmüştür.

Diğer taraftan Kurulun 9031 sayılı Kararı ile aynı zamanda, bankaların, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) faaliyet gösteren  şubeleri ile gerçekleştirecekleri Kararda belirtilen TL işlemlerinin  ve söz konusu şubelerin, zorunlu karşılık yükümlülükleri kapsamında KKTC Merkez Bankası bünyesinde bulundurmak zorunda olduğu TL cinsinden  tutarlar da dahil olmak üzere, KKTC Merkez Bankası (KKTCMB) ve KKTC Kalkınma Bankası A.Ş. ile gerçekleştirecekleri Kararda belirtilen TL  işlemlerinin, söz konusu sınırlamadan muaf tutulmasına karar  verilmiştir."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.