Beklenti anketi yön verecek

Beklenti anketi yön verecek

Türkiye'de TCMB, ABD'de ise Michigan Üniversitesi beklenti anketleri bugün yayınlanacak.

A+A-

 

Ziraat Yatırım'ın konuya dair bülteninde şöyle denildi: 

Her ayın ortasındaki Cuma günü takvimlerde kalın kalemle işaretlenmesi gereken bir gün. Çünkü Türkiye'de TCMB, ABD'de ise Michigan Üniversitesi beklenti anketlerini yayımlamaktalar.

Türkiye'deki ankette iki konuyu takip edeceğiz:

  1. 2 yıl sonrasının enflasyon beklentileri, ve
  2. Yıl sonu Dolar / TL kur beklentisi.


Verim eğrisinin uzun tarafı enflasyon beklentileri ile senkronize hareket etmekte. Ocak ayında %6,38 oranına kadar iyileşen beklenti üç aydır peş peşe artarak %6,55 oranına çıktı ve 10 yıl vadeli tahvil getirisini de peşinden %9,5 oranına kadar sürükledi. Kur istikrarı açısından görece daha sakin bir ay başı yaşadık. TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın Enflasyon Raporu'ndaki açıklamaları da olumluydu. Özellikle son dönemde basında yer alan yeni mahsül sebze-meyve ve diğer gıda fiyatlarına yönelik haberleri de göz önüne aldığımızda enflasyon görünümüne yönelik kanılar iyileşebilir.

Aslında piyasa enflasyon görünümünde toparlanmayı fiyatlamaya başladı. Hem kur oynaklığı olumlu seviyelere yöneldi (3 Ay oynaklık < 14) hem de 10 yıl vadeli devlet tahvil getirisi iyileşen risk primiyle birlikte %9'un altına geldi.

Bununla birlikte şunu da unutmamak gerekiyor, beklenti anketi genellikle piyasayı geriden takip etmekte. Anketi doldurmak için son gün dündü ve piyasa fiyatlamasındaki asıl iyileşme bu hafta ortasında belirginleştiği için anketi erken doldurmuş katılımcılar sonradan dolduran katılımcılar kadar iyimser cevaplar vermemiş olabilirler. Bu nedenle yukarı yönlü değerlere piyasa çok fazla aldırış etmeyebilir. Aşağı yönlü değerler piyasada daha etkili olabilir ve mevcut algıyı pekiştirebilir.

Aynı mantıkla Dolar / TL kuru için yıl sonu beklentisi de önceki ay açıklanan 2,70'e yakın kalabilir. Mart ayında beklenti 2,61 idi. Anketteki toparlanmayı gözlemlememiz tıpkı bu sene geç başlayan patates mahsulu gibi biraz zaman alabilir.

Michigan Üniversitesi anketinde de iki konuyu takip edeceğiz:

  1. Uzun dönem enflasyon beklentileri, ve
  2. Tüketici Güveni.


Burası önemli. Çünkü Nisan ayında Michigan Üniversitesi ile Conference Board'un açıkladıkları tüketici güven endeksleri birbirlerinden ayrıştılar. Bu tip durumlarda ayrışma Conference Board tarafına meyillenirse (zayıf taraf) piyasa satış yemekte. Mevcut fiyatlama S&P500'ün zirve seviyelerde seyretmesi nedeniyle ayrışma beklenmediğine işaret ediyor. Bu nedenle bugün sakin bir değer (geçen aya göre çok artmayan) ayın ilerleyen döneminde Conference Board verisiyle örtüşürse mevcut risk olumlu ortam kendisini koruyabilir.

Enflasyon beklentileri de biraz çetrefilli bir hal aldı. Zira son dönemde iktisadi faaliyetteki ivme kaybı eğer fiyat seviyelerini etkileyeceği görüşü oluşursa beklentiler düşük kalabilir. Piyasada 5Y5Y Forward Swap'lar bu hafta içerisinde zayıf verilerle birlikte gerilediler. Altın fiyatlarının kıpırdanması ile ilgili fikrimiz enflasyon beklentilerindeki toparlanma üzerine kurulu. Bu nedenle altın fiyatları için enflasyon beklentilerinde artan değerler görmeyi bekleriz.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.