Berlin'de benzeri görülmemiş koalisyon krizi

Berlin'de benzeri görülmemiş koalisyon krizi

Almanya Başbakanı Angela Merkel'le sığınmacı politikaları konusunda anlaşmazlığı gerekçe göstererek istifa resti çeken CSU lideri ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer'e SPD çok sert tepki gösterdi.

A+A-

Almanya Başbakanı Angela Merkel'le sığınmacı politikaları konusunda anlaşmazlığı gerekçe göstererek istifa resti çeken CSU lideri ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer'e SPD çok sert tepki gösterdi: ''Ego patlaması içinde Alman hükümetini işlemez hale getirip Almanya ile birlikte tüm Avrupa'yı rehin alıyor.''

Almanya'da 24 Eylül seçimi sonrası diğer formüllerin çökmesinin ardından büyük zorluklarla kurulan Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), sadece Bavyera eyaletinde etkin kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyonunun sığınmacı anlaşmazlığını atlatıp atlatamayacağı büyük soru işaretine dönüştü.

İSTİFADAN ŞİMDİLİK GERİ ADIM

CSU lideri ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in Başbakan ve CDU lideri Angela Merkel'le sığınmacı politikaları konusunda anlaşmazlığı gerekçe göstererek hem parti liderliği hem de bakanlıktan istifa resti çekmesinin ardından kararından geri adım atabileceği haberleri geldi.

'İNANDIRICILIĞI KALMADI' ELEŞTİRİSİ

Ama sözünden dönerse hiçbir inandırıcılığının kalmayacağı ve her halükarda koalisyonun dikiş tutmayacağı konuşuluyor.

'SPD YENİDEN SEÇİME HAZIRLANIYOR'

SPD'nin yeniden seçime gidilmesi seçeneği için hazırlıklara başladığı belirtiliyor.

ÜÇLÜ ZİRVE TOPLANIYOR

Seehofer'in istifa kararını Başbakan Merkel'le bu akşam yapacağı görüşme nedeniyle ertelediği belirtildi. SPD lideri Andrea Nahles, CDU, CSU ve SPD'nin derhal bir zirve düzenleyerek yeni bir hükümet anlaşması yapmasını talep etti.

Bunun üzerine CDU, SPD'nin talep ettiği gibi koalisyon partilerinin koordinasyonunu sağlamak üzere üçlü komisyon toplantısının bu gece geç saatlerde düzenleneceğini açıkladı.

'KENDİ EGOSUNU TATMİN PEŞİNDE'

SPD lideri, 'kardeş Birlik partilerinin gözleri başkalarını görmeden kendi aralarında bir drama daldıkları, kimseyi umursamadan kendi egosunu tatmin peşinde koşan CSU liderinin CDU'yu köşeye sıkıştırmaya çalıştığı' eleştirilerini getirdi.

Nahles, koalisyonda işlerin bu şekilde devam edemeyeceği, kendilerinin hükümeti devam ettirmeye hazır olduğu, ana sabır taşlarının çatlama noktasına geldiği uyarısını yaptı.

'DEMOKRASİYE ZARAR VERİYOR'

SPD'nin eski lideri ve önceki koalisyonun dışişleri bakanı Sigmar Gabriel'den daha da sert bir çıkış geldi.

Gabriel Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu:

''Seehofer Alman hükkümetini icraatta bulunamaz hale getirdi. Bu şekilde tüm Almanya ve Avrupa'yı rehin alıyor. Tüm bunlar daha önce görülmemiş şekilde ülkemizdeki demokrasiye zarar veriyor. CSU sadece entrika ve iktidar oyunlarından ibaret bir siyaset güdüyor.''

​''Böyle hareket edenler, vatandaşların siyasi sistemimize olan güvenini suistimal edip bozuyor. Bu sorumsuzluk karşısında insan sadece öfkeyle bağırabilir: Artık kesin''

'SEEHOFER OYNADIĞI KUMARI KAYBETTİ, DERHAL İSTİFA ETMELİ'

​SPD'nin ağır topu, Der Spiegel'e verdiği demeçte de Seehofer'in oynadığı kumarı kaybettiğini ve derhal istifa etmesi gerektiini söyledi.

Gabriel ''Seehofer Almanya'nın kaderiyle oynuyor. Bu cezasız kalmamalı. O yüzden CSU liderliği ve içişleri bakanlığını bırakıp gitmeli'' dedi. Sputnik

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.