BES için yeni düzenleme geliyor

BES için yeni düzenleme geliyor

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Şerif Çakırsoy: "Bazı yerlere pozitif dokunuşlar yapıp, sistemin işleyişini bir şekilde takip edeceğiz."

A+A-

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için yeni düzenlemeler geliyor; çıkan katılımcı geri gelebilecek.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Şerif Çakırsoy, "Torba yasanın ikinci bölümünde de devlet katkısının işleyişine dair bazı düzenlemeler yapacağız. Bazı yerlere pozitif dokunuşlar yapıp, sistemin işleyişini bir şekilde takip edeceğiz. Mesela çıkan geri gelebilecek." dedi.

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından gerçekleştirilen "Emekliliğiniz için Buluşuyoruz, Türkiye BES'leniyor" projesi kapsamında, EGM ve Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) iş birliğiyle Meclis Toplantı Salonu'nda, BES ve otomatik katılım sistemin ele alındığı panel düzenlendi.

Noyan Doğan moderatörlüğündeki panelde konuşan Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Çakırsoy, 1 Ocak 2017'de yürürlüğe giren otomatik katılım sisteminde şu an yaklaşık 3,8 milyon çalışanın devam ettiğini, buradaki fon büyüklüğünün ise yaklaşık 2,1 milyar lira olduğunu söyledi.

Bakanlar Kurulu'ndan alacakları yetki ile cayma konusundaki sürenin 2 aydan 6 aya çıkarılmasının söz konusu olduğunu belirten Çakırsoy, "Cayma süresi bir anlamda ana para garantili dönemdir. İnsanlarda, 'iki ayda sistemden çıkamazsam, bir daha çıkamam' gibi bir algı oluşmuş. Gönül ister ki, hiç çıkmasınlar. Burada yapmak istediğimiz kamu ve özel sektör olarak bu işi insanlara doğru bir şekilde anlatmak. Torba yasanın ikinci bölümünde de devlet katkısının işleyişine dair bazı düzenlemeler yapacağız. Bazı yerlere pozitif dokunuşlar yapıp, sistemin işleyişini bir şekilde takip edeceğiz. Mesela çıkan geri gelebilecek. Böyle bir düşüncemiz var. İki sene gibi bir bekleme süresi vardı, şimdi iki seneyi beklemeden 'gel, birtakım katkılardan istifade et' şeklinde düşüncemiz var. Bunun teknik çalışmaları devam ediyor." diye konuştu.

Bu sisteme girişin otomatik çıkışın ise serbest olduğunu anlatan Çakırsoy, kendilerine bunun zorunlu olması noktasında zaman zaman öneriler geldiğini ifade ederek, "Devlet katkısının devam edeceğini düşünürsek, önümüzdeki süreçte cayma oranlarının aşağıya ineceğini düşünüyorum. İnsanların biriken fonları, paraları gördükçe belki heveslerinin artacağını düşünüyorum ama bunu vatandaşa doğru anlatmalıyız. Vatandaş, kendine, emekliliğine yatırım yaparak, belki sigarayı bırakıp, buna verdiği aylık parayı sisteme yatırarak, bu işe sahip çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.