BES şirketlerine TCMB'ye tahvil satma imkanı

BES şirketlerine TCMB'ye tahvil satma imkanı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı portföyünde hisse ağırlığını artıran, tahvil ağırlığını azaltan düzenleme sonrasında şirketlerin portföylerinde yer alan tahvillerin TCMB'ye satışına imkan sağlayacak.

A+A-

Bireysel emeklik sisteminde devlet katkısı portföyünde ağırlıkları dönüştüren düzenlemenin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) tahvil adımı geldi.

TCMB'den bankalara gönderilen ve Bloomberg HT tarafından görülen yazıda BES düzenlemesin kapsamında yer alan şirketlerin portföylerinde yer alan DİBS ve Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketi tarafından ihraç edilen kira sertifikalarının bankalar aracılığıyla TCMB'ye ihale ya da kotasyon yöntemiyle satışına imkan tanınacak.

Bu çerçevede kotasyon yöntemiyle yapılacak doğrudan alımlarda fiyat TCMB tarafından belirlenecek ve ilan edilecek.

Kotasyon penceresi bir iş günü sonrası valörlü olarak saat 15:00'te ilan edilecek, kotasyon teklifleri de 15:00-16:00 saatleri arasında alınacak.

Kotasyon teklifleri 1 milyon TL ve katları olarak iletilecek.

Yazıya göre devlet katkısı ve katılım katkı fonları dışında yer alan fon/müşteri/portföy için kotasyon teklifi girilmeyecek, hangi şirket adına teklif verileceği yazılı olarak TCMB'ye iletilecek.

Sistemdeki devlet katkısının 50 milyar TL olduğu dikkate alındığında bu operasyonun 10 milyar TL'lik bir parasal genişleme yaratması öngörülüyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler