Beyaz Saray, Ankara'nın Zarrab isteğini reddetmiş

Beyaz Saray, Ankara'nın Zarrab isteğini reddetmiş

Ankara'nın Beyaz Saray ile Zarrab dosyasının içeriği hakkında görüşmek istediği ileri sürüldü. Beyaz Saray, bu isteği geri çevirmiş

A+A-

Reza Zarrab'ın ABD'deki davasını yakından takip eden gazetecilerden birisi olan İlhan Tanır, Haberdar sitesinde yer alan son yazısında, Ankara'nın Beyaz Saray ile Zarrab dosyasının içeriği hakkında görüşmek istediğini ileri sürdü. Tanır'ın soruşturmadan haberi olan kaynaklara dayandırdığı iddiasına göre Beyaz Saray, Ankara'nın bu isteğini yargı bağımsızlığı’ ve 'güçler ayrılığı' ilkelerini hatırlatarak geri çevirdi.

Haberde ayrıca savcı Bharara'nın elindeki delillerin arasında Türkiye, Dubai ve İran'dan konuşmaya hazır en az 7 de tanık da var

İşte Haberdar'da yer alan İlhan Tanır'ın yazısının bu konuyla ilgili kısmı:

"Soruşturmadan haberi olan kaynakların verdiği bilgilere göre önceki hafta Ankara'dan Beyaz Saray’a ulaşılarak, bu davanın içeriği ile ilgili bilgi istendi ve davanın gidişatı hakkında görüşme talep edildi. Talep, Bharara'nın 25 Mayıs günü yayınladığı ve Zarrab'ın kefaletle serbest kalma talebine karşı yayınladığı 10 ekli ve 29 sayfalık karşı görüşü sonrası geldi.

ABD yönetimi ise Ankara’dan gelen bu davayı tartışma talebini ‘yargı bağımsızlığı’ ve 'güçler ayrılığı' ilkelerini hatırlatarak ve davanın sürecine siyasi iradenin dokunamayacağı cevabını vererek geri çevirdi. Bu teklif, Başsavcılığa iletilmedi dahi.

Savcının 7 tanığı var

Bharara’nın Zarrab davasında, Türkiye’ye daha önce hiç yansımamış bir bilgi daha öğrenildi. Bu bilgiye göre Bharara’nın elinde sadece tapeler, banka hesapları, banka dekontları, çetenin para aklama çarkı hakkındaki kanıtlar vb. değil, Türkiye, Dubai ve İran'dan konuşmaya hazır en az 7 de tanık bulunduğu öğrenildi.

Soruşturmadan bilgisi olan kaynakların aktardığına göre bu tanıkların yıllarca süregiden bu çarkın işleyişi hakkında somut bilgileri bulunuyor. Bu 7 tanık arasında ise özellikle bir tanık, Türkiye’de yakın geçmişte Türk hükümetinin çok üst düzey bir mevkiinde ve Erdoğan’a yakın bir pozisyonda bulundu. Diğer bazı tanıkların ise farklı devlet birimlerinde çarkı izlediği ve ellerinde bilgilere sahip olduğu öğrenildi.

Bu tanıklar, haberleri olduğu, bazen bizzat izledikleri bu trafik ve aktörler hakkında Bharara’nın mahkemesinde konuşmaya hazır. Bir tanığın ile ise Bharara'nın ofisi ile görüşmeleri sürüyor. Bu tanıkların söyleceklerinin çete ve çark hakkında bizzat tanıklıklarıyla davanın gidişatını daha da kolay hale getirmesi bekleniyor. İşte bu tarihi öneme sahip davanın ön duruşmaları başladı..."

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.