Biden'ın Aile Yardım Planı küresel piyasaları hareketlendirdi

Biden'ın Aile Yardım Planı küresel piyasaları hareketlendirdi

ABD Başkanı Joe Biden'ın ilk Kongre konuşmasında aile yardım planını açıklayarak teşviklere devam mesajı vermesi küresel piyasalarda fiyatlamalara pozitif yansıdı.

A+A-

Küresel piyasalarda ABD Başkanı Joe Biden ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın mesajlarının ardından risk iştahında artış dikkat çekti.

Teknoloji şirketlerinin bilançolarının ardından Çarşamba günü yükseliş kaydeden S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde vadeliler yeni işlem gününe pozitif başladı. Asya endekslerinde de Biden'ın 1,8 trilyon dolarlık sosyal yardım planı risk algısına olumlu etkide bulundu. Japonya'da piyasalar tatil nedeniyle kapalı.

Fed Başkanı Jerome Powell'dan gelen tahvil alımlarına ilişkin sinyaller tahvillerde ralliye neden olurken, Bloomberg Dolar Endeksi de yeni işlem gününe yatay başladı.

Biden aile yardım planını açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocak 2021’den bu yana ilk kez Kongre ortak oturumunda Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerine hitap etti. Biden konuşmasında salgınla mücadeleden dış politikaya kadar birçok önemli konuya temas ederken, zenginlere vergi ve aile yardım planına ilişkin detaylar da verdi.

1,8 trilyon dolarlık Amerikan Aileler Planı’nın iyi eğitime erişimi mümkün kılacağını aktaran Biden, planın kaliteli ve uygun fiyatlı çocuk bakımına erişimi de sağlayacağını dile getirdi.

Biden, planla 12 haftaya kadar ücretli aile ve tıbbi iznin de sağlanacağını, milyonlarca aileye doğrudan nakit yardımı yapılacağını anlattı.

Söz konusu planların nasıl finanse edileceğine de değinen Biden, bütçe açıkları artırılmadan bunun yapılabileceğini kaydetti.

Fed görünüme ilişkin ifadeleri yumuşattı

Fed Başkanı Jerome Powell ve üyeler, ABD ekonomik görünümüne yönelik değerlendirmelerini güncellerken pandemi desteklerinin geri çekilmesine hazır olmadıklarını söyledi.

Fed Açık Piyasa Komitesi, politika faizini sıfıra yakın sabit tuttu ve 120 milyar dolarlık aylık varlık alımlarını korudu. Komite tarafından yayımlanan açıklamada “Aşılamadaki hızlanma ve güçlü politika desteği ile ekonomik aktivite, istihdam göstergeleri güçlenme sergiliyor” denildi.

Kovid-19 pandemisinde net bir iyileşmeye işaret eden Fed önceki metindeki “somut riskler” ifadesini “Ekonomik görünüme yönelik riskler sürüyor” cümlesini kullanarak yumuşattı.

Açıklamada ayrıca pandemiden en çok etkilenen sektörlerde iyileşme kaydettiği vurgulandı. Metinde enflasyonun yükseldiği vurgulanırken “Bu, büyük ölçüde geçici faktörleri yansıtıyor.” denildi.

Powell basın toplantısında ekonomik toparlanmanın beklenenden hızlı gerçekleştiğini söylese de “Toparlanma eşitsiz ve tamamlanmaktan uzakta. Hedeflerimize ulaşmak için uzun bir yol var” ifadelerini kullandı.

Varlık alımlarını azaltmayı tartışma zamanının henüz gelmediğini belirten Powell “Ciddi bir iyileşme görmeden önce uzun bir zaman geçmesi gerekecek” dedi.