Bilim insanları dünyanın en güçlü camını geliştirdi

Bilim insanları dünyanın en güçlü camını geliştirdi

Çin’de bulunan bilim insanları tarafından yayınlanan bir araştırmada, elmas kristallerini kolaylıkla çizebilen, şimdiye kadar geliştirilmiş en sert “camsı” malzemenin geliştirildiği açıklandı.

A+A-

Çin’deki Yanshan Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının Nature Science Review dergisinde yayınlanan araştırmasına göre, geçici olarak AM-III ismi verilen, bir elmas kadar sert olan bir cam geliştirildi. Araştırmacılara göre bu yeni malzeme, “olağanüstü” mekanik ve elektronik özelliklere sahip. Ayrıca cam, çok güçlü ve dirençli olması sebebiyle de güneş pillerinde kullanılabilir.

Donanımhaber'in haberine göre yayınlanan makaleye göre malzemenin sertliği 113 gigapaskal’a (GPa) ulaştı. Elmasın ise aynı testte 50-70 GPa’ya ulaştığı belirtildi.

Bilim insanları çalışmada, “Sonuç olarak ölçümlerimiz, AM-III malzemesinin elmasla karşılaştırılabilir olduğunu ve diğer tüm cam malzemelerden daha sert ve güçlü olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Çalışmada, futbol topuna benzeri karbon atomlardan oluşan moleküller (fullerenler) kullanıldı. Bilim insanları fullerenleri kullanarak bir moleküler düzen oluşturdu ve “camsı” malzemeler üretti. Bu düzeni elde etmek için de fullerenler ezildi ve bir araya getirildi. Malzemenin oluşturulabilmesi için moleküllere, deney odasında 12 saat boyunca yaklaşık 25 GPa basınç ve 1200 santigrat derece ısı uygulandı ve AM-III üretildi.

Araştırmacılar, çalışmanın önemi ile ilgili şunları söyledi: “Bu tür ultra sert, güçlü, yarı iletken bir malzemenin ortaya çıkması, zorlu pratik uygulamalar için çözüm yolları sunabilir.”

Etiketler : , ,