BIS Başkanı'ndan "Enflasyon Çağı" benzetmesi

BIS Başkanı'ndan "Enflasyon Çağı" benzetmesi

BIS Başkanı Carstens, "Dünyanın yeni enflasyon çağında cesur olmak için faiz artışlarına ihtiyacı var" dedi.

A+A-

Bank for International Settlements'ın (BIS) Başkanı Agustin Carstens'e göre küresel ekonomi, merkez bankalarının faiz oranlarını kararlı bir şekilde artırmasını ve hükümetlerin sürdürülebilir uzun vadeli ekonomik genişlemeyi sağlama sorumluluğunu üstlenmesini gerektirecek yeni bir enflasyon çağına giriyor olabilir.

BIS Başkanı yaptığı açıklamada, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerdeki inatla yüksek fiyat baskılarının arkasındaki güçlerin bir süre daha devam edebileceğini ve sıkı işgücü piyasaları ve küreselleşmeden uzaklaşma eğilimleri arasında yenilerinin ortaya çıktığını söyledi.

Carstens'a göre bu politika yapıcıların artık büyümeyi ve istihdamı desteklemek için “benzeri görülmemiş bir hareket alanına” sahip olmadığı ve istikrarlı enflasyonu bir öncelik haline getirmesi gerektiği anlamına geliyor.

Merkez bankalarının bankası olarak bilinen BIS'e atıfta bulunulan Carstens, "Koşullar temelden değiştiyse, paradigmada bir değişiklik istenebilir. Bu değişiklik, esnek uzun vadeli büyümeyi artırmanın parasal veya mali olsun, tekrarlanan makroekonomik teşviklere dayanamayacağına dair politika yapımında daha geniş bir kabul gerektiriyor. Bu da ancak ekonominin üretken kapasitesini güçlendiren yapısal politikalarla sağlanabilir.” dedi.

İlgili Haberler